Se cresc singure, cererea este uriașă, prețul de vânzare bun și munca mai puțină. Sunt doar câteva avantaje ale celor care cresc acum la noi, în Valea Jiului, vaci Angus. Asta, deși aici tradiția era alta. Momârlanii au crescut dintotdeauna vaci de lapte și oi multe.
Cum e să treci de la tradiție la actualitate? Simplu. Te adaptezi, spune unul dintre primii crescători de vaci Black Angus de la noi, omul care a lucrat o vreme în străinătate, a făcut bani, s-a specializat în crescătorii din afara țării și a făcut pe Jieț prima fermă de vaci Angus. „Povestea a început în rumă cu 17 ani, când am plecat în Austria și am trăit într-un sat în care zootehnia era foarte bine pusă la punct. Atunci am zis că, dacă voi avea ocazia, am să încep și eu o afacere și pot să spun că 14 ani mai târziu mi
s-a împlinit visul”, spune Răzvan Răduca, crescător de vaci Black Angus, la Petrila.
Vaca Black Angus este o rasă ce vine din Scoția, foarte rezistentă la frig și care nu necesită grajd, așa că noi l-am găsit pe acest crescător în munte, acolo unde stau și singure, pentru că ele nu se mulg, nu trebuie să fie îngrijite în vreun fel. Dar necesită atenție și, undeori tratamente speciale.
„Este o rasă productivă. Nu produce lapte, doar carne. Vițeii sug până la 8 sau 9 luni și ajung, cam la un an de zile, la 300-450 de kilograme. Noi nu intervenim cu nimic. Acum am 116 capete, mici și mari și nu mai vreau să mă extind, că atât putem”, mai spune crescătorul.
O astfel de vacă costă 2.500 de euro bucata, cu aproximație, așa că crescătorii de la noi, deși aveau oi de prăsilă, care sunt încă foarte mult căutate, s-au reorientat. Și cine a făcut asta spune că chiar rentează mult mai mult. Așa că din oieri, momârlanii noștri au ajuns crescători de vaci, sau cowboy, cum ar spune americanii.
„Se întrețin singure, dar, dacă vrei să faci performanță cu ele, le trebuie o mâncare de bună calitate, medicamente, deparazitări. Ne-au trebuit tractoare, utilaje, saivane, am cumpărat vacile, deci investiția a fost mare. Cu oile e mai mult de lucru. Oaia e pretențioasă și necesită multă atenție, decât vaca de Angus. Și, ca să poți să faci afaceri, îți trebuie minim 200 – 300 de oi, ca să poți trăi numai din asta. Ei respectă tradiția, momârlanii de la noi, dar eu zic că, atunci când tragi linie, ieși mai bine așa”, mai spune Răzvan Răduca.
Sunt mai mulți fermieri tineri în zona Văii Jiului, la Bănița, ori la Pui, care și-au luat astfel de vaci. Le urcă la munte și pot sta acolo, singure, multă vreme. Rentează, spun cei cvare le cresc și care au renunțat la oi, pentru aceste animale a căror carne este extrem de bună și căutată în bucătăriile cu pretenții din toată lumea.
Diana Mitrache