”Toti se laudã în tarã si în lume cu ea, cu opera lui Brâncusi, Coloana Infinitului… Dar Coloana a fost plãtitã de noi în integralitatea ei. A fost fãcutã la Atelierele Centrale Petrosani. Salariatii de aici au muncit la mãrgelele Coloanei, cum numea Brâncusi modulii. A fost montatã de aceiasi oameni de la Atelierele Petrosani, care au fost dusi la Tg. Jiu pentru asta, fiind foarte buni specialisti” – Ovidiu Rizopol, vicepresedinte Asoaciatia Petro Aqua Petrosani.
Un afis mare troneazã pe bazinul de apã de la Pstera Bolii, ce apartine de mina Petrila, îndeamnã la vizitarea Muzeului Mineritului sectiunea Istoria Coloanei Infinitului si Ansamblul Monumental Calea Eroilor – Brâncusi din Târgu Jiu. Am aflat cã Asociatia Petro Aqua din Petrosani, cea care administreazã Pestera Bolii, a fãcut un parteneriat cu Centrul Cultural Constantin Brâncusi din Tg. Jiu prin care îsi promoveazã reciproc
obiectivele culturale si istorice. ”Noi le facem reclamã la Muzeul Mineritului si aici, la Pestera Bolii, iar ei ne fac nouã la Muzeul Gorjului si la Centrul Cultural Constantin Brâncusi, din Tg. Jiu” – a precizat Ovidiu Rizopol, vicepresedinte al Asoaciatiei Petro Aqua Petrosani.
Elevul si scriitorul de mai târziu, Ion D. Sîrbu, a fost plãtit cât a lucrat la Coloanã
Asociatia din Petrosani se strãduieste sã aducã, de ani buni, în atentia publicului faptul cã Valea Jiului are marele merit al existentei operei lui Brâncusi, respectiv Coloana Infinitului si cã într-o oarecare mãsurã ne apartine si nouã nu doar oltenilor marelui artist. Cu 10 ani în urmã Asoaciatia a dedicat un numãr, biligv, al seriei Caietelor Petro Aqua, de o valoare culturalã remarcabilã, marelui sculptor Constantin Brâncusi. Apoi a creat expozitia permanentã despre perioada Brâncusi la Petrosani, la Muzeul Mineritului. Tot respectiva Asociatie a propus ca Sorana Georgescu Gorjan, fiica inginerului sef al Atelierelor Centrale la acea vreme, care s-a ocupat direct din punct de vedere tehnic de Coloana Infinitului, sã i se acorde titlul de Cetãtean de Onoare al municipiului Petrosani. Toate acestea au scopul de a valorifica locul în care Brâncusi si-a creat opera, muncitã si plãtitã de cei din Valea Jiului.
”Toti se laudã în tarã si în lume cu ea, cu opera lui Brâncusi, Coloana Infinitului… Dar Coloana a fost plãtitã de noi în integralitatea ei. A fost fãcutã la Atelierele Centrale Petrosani. Salariatii de aici au muncit la mãrgelele Coloanei, cum numea Brâncusi modulii. A fost montatã de aceiasi oameni de la Atelierele Petrosani, care au fost dusi la Tg. Jiu pentru asta, fiind foarte buni specialisti. În toatã acestã perioadã Constantin Brâncusi a stat la Petrosani supraveghind corectând, dând indicatiile necesare.
Chiar scriitorul Ion Dezideriu Sîrbu a lucrat Coloana Infinitului. Era elev când freca pentru finisare mãrgelele operei. Timp de douã luni a fãcut asta, pânã când s-a dus la directorul scolii spunând cã nu mai poate. Atunci corpul profesoral s-a reunit si a gãsit solutia sã-si plãteascã elevii. O chestie extraordinarã, sã vrei faci un asemenea gest! Toti au fost plãtiti pentru munca depusã la lucrarea artistului” – povesteste Ovidiu Rizopol. Membrii Asociatiei Petro Aqua Petrosani sunt hotãrâti sã facã cunoscute lumii întregi meritele acestor locuri, minunile de pe aceste plaiuri pentru ca oamenii sã stie, sã vadã…
Travel Mix Chanel, despre urmele dacice si minunile de la Pestera Bolii
”Urme dacice si minuni ce se aratã aievea, povesti cu jupânese aflate în cãutarea unor mari iubiri, amintiri ale unor bãtãlii epocale de ev mediu, spectacole culturale contemporane si aventuri în naturã la sfârsit de sãptãmânã: Pestera Bolii le tine ascunse pe toate, ca pe o pretioasã comoarã. Nicãieri în tarã, un monument al naturii nu e mai încarcat de legendã si de istorie ca pestera de langã Petrosani” – scrie Ciprian Rus în reportajul ”Pestera miracolelor” din Formula AS.
Din aceleasi motive, un amplu reportaj despre Pestera Bolii din Petrosani este difuzat periodic pe Travel Mix Chanel, în care este prezentat obiectivul turistic – istoria Pesterii,
legendele care vin din negura timpului, de prin vremea dacilor, traditiile care tin de acest loc si însemnãtatea lor, renasterea Pesterii Bolii si redarea ei circuitului turistic etc.
”A fost aici o echipã de la Calalul de televiziune Travel Mix, care transmite 24 de ore din 24, materiale cu obiective turistice din întreaga tarã. Echipa a fost condusã de Gabi Enache. Dupã ce am stat de vorbã îndelung despre istoria Pesterii, despre fapte si evenimente care i-au sporit valoarea si frumusetea, despre legende si rolul sãu strategic din perioada dacicã, au filmat timp de peste patru ore. Reportajul care a luat
astfel nastere a intrat spre difuzare si la sectiunea destinatii turistice. Este o promovare importantã si sperãm sã aibã rezultatele pe care ni le dorim” – a declarat Ovidiu Rizopol, vicepresedinte al Asociatiei Petro Aqua Petrosani.
Canalul de turism TRAVEL MIX este prezent pe piata din România din 2011, iar obiectivul sãu este acela de a promova turismul românesc cât mai bine, în toate formele lui: cãlãtorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism, etc. si de a oferi posibilitatea tuturor sã descopere noi destinatii turistice.
În prezent Travel Mix se reprezintã ca o sursã de informare tematicã pentru toti telespectatorii, un canal de marketing cu vizibilitate nationalã pentru operatorii din turism, si o resursã didacticã în industria ospitalitãtii.
Membrii de la Petro Aqua spun cã vor continua sã promoveze zona Vãii Jiului si valorile sale si sã convingã si alti oameni si institutii sã se implice, cu acelasi scop… ”Este o crimã sã nu valorifici asa ceva, în sensul de a face tinerii si copiii sã stie ce înseamnã tara lor, cã existã oameni care au scris istorie, care au fãcut locurile nemuritoare. E bine sã stie pentru a li se întãri sentimentul de apartenetã, dar sã stie si lumea întreagã cã… SUNTEM ” – a precizat Imre Szuhanek, presedinte Petro Aqua Petrosani.
Ileana Firtulescu