Substanţele cu care se stropesc străzile şi trotuarele nu sunt chiar prietenoase cu animalele de companie. Nici cele folosite în scările de bloc, iar tot mai mulţi căţeluşi de companie au ajuns la medicul veterinar.
La Petroşani, unul dintre cabinete are mereu clienţi din rândul necuvântătoarelor, care, toate au simptome de intoxicaţie.
„Simptomele au fost diferite de la pacient la pacient, în funcţie de nivelul concentraţiei de substanţe. Am avut căţel care a venit într-o stare de superexcitabilitate. Nu puteam să îl ating, ţipa, am avut şi căţel care hiperventila, dar şi căţel care a avut nevoie de oxigenoterapie. Manifestările au fost diferite, dar toate din gama de intoxicaţii. În ultima săptămână, din cauza substanţelor cu care se stropeşte pe stradă, dar mai ales în scările de bloc, am avut un număr destul de mare de căţei intoxicaţi. Au fost cel puţin 5, cu forme diferite de intoxicare, în funcţie de individ: forme nervoase, hipertensiune, vomă, diaree”, a spus dr Amalia Iordache, medic veterinar.
Stăpânii acestor câini ar trebui să ştie că nu este bine să îi mai lase atât de liberi şi nici să nu le mai permită să ia contact cu substanţele de pe stradă, sau de pe scara blocului. „Eu, când văd că ia ceva de pe jos, îl atenţionez şi el mă ascultă. De la mâncare mai face, că este foarte mofturoasă şi face intoxicaţii, dar acum încerc să am grijă”, a spus unul dintre cei care venea cu câinele la veterinar, tocmai pentru că era bolnav.
Medicii veterinari ne spun că ideal ar fi să păzim cât mai bine animalul de companie şi să nu îl scoatem chiar imediat după ce s-a făcut dezinfecţia.
„ Proprietarii de animale sunt rugaţi ca, atunci când află că se stropeşte scara blocului cu ceva, să nu iasă imediat cu ei şi, dacă ies cu ei apoi, la plimbare, când intră în casă, le recomand să îi spele bine pe lăbuţe, cu şampon pentru căţei. Eu le recomand şamponul cu clorhexidină, care este şi dezinfectant şi care are efect şi asupra coronavirusului, dacă ei, afară, calcă în secreţii, sau ceva. Şi le spun că aibă grijă în această perioadă de căţeii lor”, mai spune medicul Amalia Iordache.
Medicii specialişti atrag atenţia că aceste substanţe pe bază de clor, care sunt folosite la dezinfectarea străzilor, a scărilor de bloc şi a trotuarelor, dar şi faptul că sunt pulverizate la noi, direct cu tunurile de zăpadă, pot îmbolnăvi animalele de companie. Cele mai frecvente manifestări pot avea ca rezultat şi iritaţia pielii animalelor, dar nu este exclus ca patrupedul să vomite sau să facă diaree, ori pot prezenta simptomatologii pulmonare, ori leziuni ale ochilor.
Diana Mitrache