Nu avem ape curate si cursuri care traverseazã orasele Vãii Jiului, fãrã sã lase în urmã inclusiv duhoare. Apele sunt extrem de poluate, iar dincolo de mirosuri, nici aspectul vizual nu este mai bun.
Tone de gunoaie, iar uneori chiar aparate electrocasnice sunt aruncate direct în apã. În luna martie, sãrbãtorim Ziua Mondialã a Apei, în acest an sub egida „Apa si schimbãrile climatice”. Gunoaie, dejectii deversate direct în ape si multe deseuri sufocã orice albie din fiecare oras al Vãii Jiului. Apele au secat mult în aceastã iarnã, iar fiecare curs de apã, pentru cã nu mai este nici zãpadã, este acum umplut cu dejectii si deseuri. Situatia devine greu de gestionat si nici cei de la Apele Române nu sunt croiti doar pe amenzi, însã, primãriile recunosc cã, si dacã fac curat, fenomenul nu poate fi stopat. Si responsabilii cu cursurile de apã ne aratã unde sunt punctele vulnerabile, tabloul fiind unul dezolant, absolut peste tot.
„Fiecare oras din Valea Jiului are câte un punct critic. Si unele orase au chiar mai multe. De la Vest la Est, sunt cunoscute. Vã pot da ca exemplu la Uricani, unde avem pârâul Sterminos, dar si chiar la Câmpu lui Neag, în Lupeni, pârâul Braia, din Cartierul Stefan, dar si pe cursul Jiului de Vest. La Vulcan, punctul critic este în Crevedia, unde se stie cã este foarte mizerabil si Jiul de Vest e murdar în Colonia de Jos. La Aninoasa este pârâul Aninoasa, care strãbate orasul si e un adevãrat colector de deseuri. La Petrosani avem pârâul Staicului, care ne pune efectiv mari probleme, pe Maleia, iar la Petrila avem în zona Cimpa si în Jiet, ori portiuni din Jiul ce strãbate orasul Petrila”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. În data de 22 martie este Ziua Mondialã a Apei , iar în acest an sloganul ales la nivel mondial este „Apa si schimbãrile climatice”. Nimeni nu a gãsit nicio solutie pânã acum, iar oamenii din anumite cartiere aruncã deseurile direct în apã, fãrã sã realizeze cât de grav devine acest lucru în timp.
Diana Mitrache