Toma Petcu preferã importul la CEH

Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine cã importul de huilã de la Complexul Energetic Hunedoara nu este doar necesar, ci si benefic din punct de vedere al costurilor.  Ministrul subliniazã cã huila din import este cu 40% mai ieftinã decât cãrbunele extras de la minele din Valea Jiului.
„Asa cum spuneam, din cauza unei productivitãti mult mai scãzute în minã decât randamentul  clasic, dar si datoritã faptului cã, în perioada de varã, Complexul Energetic Hunedoara a avut perioade de productie la capacitate maximã similarã cu cea din perioada de iarnã, si faptul cã a fost nevoitã sã furnizeze servicii de sistem în perioada de varã, consumurile de cãrbune din perioada de varã au fost, de cele mai multe ori, similare cu cele din perioada de iarnã.  Ca urmare, Complexul Energetic Hunedoara, împreunã cu Consiliul de Administratie, a luat decizia, pentru a-si asuma obligatia stabilitã prin Programul de iarnã, de asigurare a unui stoc de 180.000 de tone de cãrbune, de a merge pe piata deschisã ca sã  achizitioneze printr-o licitatie publicã la un pret de achizitie, comparativ cu costul de productie a cãrbunelui, cu aproape 40% mai mic decât ar fi fost costul de productie din minã. Sunt convins cã procedurã este  transparentã pe site-ul companiei în pe toate mijloacele obligatorii de comunicare pe care le are la dispozitie Complexul. Stocurile de cãrbune vor fi completate din productia internã si din  contractele de  import pe care si le-au asumat cei de la Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.  Oficialul de la  minister mai spune cã în varã, Complexul Energetic Hunedoara a consumat la fel de mult cãrbune, ca în perioada de varã. Acesta a adãugat cã, din totalul productiei interne de cãrbune, huila oscileazã între 4.000 si 5.000 de tone, însã mare parte din aceasta a fost  consumatã pe  perioada de varã, în timpul productiei.
Monika BACIU

4 comentarii la „Toma Petcu preferã importul la CEH

 • 24 octombrie 2017 la 19:23
  Permalink

  Daca sar face investiti la EM Vulcan si EM Livezeni atunci ar fi rentabila huila de valea jiului . Guvernul a investit in carierele de lignit (carbune inferior slab calitativ) care distrung mediul inconjurator cu defrisarile din cariere iar reampaduririle se fac putine si costa mult dar asta nu se spune ca sunt pline ministerele de olteni , ca sa arda lignitul de Gorj in termocentralele gorjene se aducea din Serbia carbune de calitate sa ajute la ardere .

 • 25 octombrie 2017 la 09:44
  Permalink

  Si iarasi ne intrebam cum mai functioneaza acest ceh?

 • 25 octombrie 2017 la 09:51
  Permalink

  Daca nu sunt rentabile ptr ce sa se faca investitii minerule?

 • 25 octombrie 2017 la 10:13
  Permalink

  PETCU asta cred ca este singurul baiat destept de pana acum,cel mai realist

Comentariile sunt închise.