Cu un optimism debordant, recent întors din Himalaya, unde a doborât recordul de zbor pe distantã, Toma Coconea promite un loc pe podium la editia din acest an a Red Bull X Alps. Pentru asta va avea o întreagã echipã, echipamente performante si va pleca mult mai devreme, iar traseul este cel care îl încântã cel mai mult. „De la editie, la editie, este din ce în ce mai dur si complex. Anul acesta este un traseu foarte complex. Nu o sã plecãm ca si pânã acum, de la Salzburg, la Monaco, direct spre Vest. Acum ne întoarcem spre Slovenia, venim spre Est, de la Salzburg, apoi ne întoarcem în Germania, apoi intrãm în capãtul Dolomitilor, apoi Matterhorn si Monaco. O sã fie o competitie, cu sigurantã, si un spectacol de duratã mai lungã, dar, în acelasi timp, dacã ne permite vremea, toti avem partea tehnicã mult mai pregãtitã”, a spus Toma Coconea, parapantistul care a reprezentat România la toate editiile Red Bull X Alps.
Toma deja a început sã zboare si, din aceastã sãptãmânã, o face cu noul sãu echipament. A zburat la Clopotiva, în Retezat, pentru cã se antreneazã pentru distante mari si sperã sã vinã acasã pe podium. „Am schimbat foarte mult la tehnica mea. Sunt atent la detalii, la echipamente, la pãrtile tehnice. Nu mai stau pânã pe ultima sutã de metri, ca sã fiu obosit si stresat. Pregãtesc din aprilie, la sfârsit, sã plec în Alpi. O sã stau acolo si în luna mai o sã fac o parte din traseu, sã studiez, sã pregãtesc echipa, sã vorbim toti aceeasi limbã si sã fie totul numai legat de dozarea efortului si sã lucrãm doar din semne, fãrã sã pierd plutonul din fatã, ca sã mã lupt la podium, asa cum am fãcut-o pânã acum. Vreau sã termin pe podium”, ne promite Toma. Tomi nu a avut echipe mari, iar performanta lui a fost mereu notabilã, în conditiile în care câstigãtorii aveau cu ei inclusiv meteorologi. La el totul s-a bazat pe instinctul sãu de om al muntilor, însã, anul acesta va avea si echipã tehnicã.
Himalaya – ca un antrenament
Tocmai a venit din Himalaya, unde spune cã antrenamentul i-a prins foarte bine. A bãtut un record de zbor pe distantã, dar la minus 30 C si o climã umedã, recordul de înãltime nu a putut fi atins. Asta, însã, l-a motivat sã se antreneze si mai mult. „Am de gând sã fac o competitie în Parâng, pe verticalã si m-am testat sã vãd dacã merg cu aceeasi vitezã a telescaunului. Se pare cã sunt într-o formã fizicã bunã”, glumeste parapantistul.
Nimic nu îi stã în cale. Are echipament, echipã competitivã, antrenament si spune cã podiumul va avea si numele lui în 2017. Asta, în ciuda faptului cã acum doi ani s-a accidentat grav. „Chiar din spital, acum 2 ani, eram foarte pornit si motivat si mã gândeam la cursa din 2017 si asta mã face sã fiu mai motat. Poate si mai precaut, dar, cu sigurantã nu am niciun fel de barierã psihicã si sunt acolo”, a conchis sportivul din Petrosani.
Diana Mitrache