Angajații Romsilva au surprins imagini cu toamna ruginie dintr-o pădure care urmează un tratament de transformare în codru grădinărit.

Codrul grădinărit este un codru format din arbori de vârste diferite (plurieni) și dimensiuni diferite. În codru grădinărit, lucrările de îngrijire au un caracter continuu și se execută concomitent cu tăierea selectivă a unor arbori sau grupe mici de arbori ale căror grosimi au depășit un anumit diametru, ceea ce imprimă un caracter permanent procesului de exploatare – regenerare și lucrărilor de îngrijire, în vederea realizării și menținerii unei structuri pluriene.
” Codrul grădinărit are cea mai apropiată structură de modelul natural al pădurii și este caracterizat prin coexistența în pădure a arborilor de toate vârstele și prin faptul că recoltarea selectivă a unor arbori sau grupe mici de arbori și regenerarea pădurii au loc permanent, pe suprafețe mici, păstrându-se astfel continuitatea pădurii”, arată Direcția Silvică Hunedoara.
Există două feluri de codru, care diferă esențial din punct de vedere al exploatării lui: codrul regulat și codrul grădinărit. În codrul regulat majoritatea arborilor au dimensiuni apropiate și vârste apropiate (arbori relativ echieni), cu diferențe mai mici de 20 de ani intre ei, ceea ce înseamnă că regenerarea pădurii s-a produs într-un interval scurt de timp, după exploatarea pădurii bătrâne. Avantajul principal este ușurința exploatării, adică se pot tăia în câteva etape toți arborii, regenerând apoi pădurea la loc. Codrul grădinărit e apropiat de modelul natural al pădurii, adică în pădure există permanent arbori de toate vârstele, împrăștiați uniform sau în grupuri, de la puieți până la arbori bătrâni. Regenerarea lor are loc permanent, când un arbore bătrân este tăiat, alți arbori tineri cresc în locul lui. Avantajul principal este că pădurea este permanent păstrată, iar echilibrul ecologic este mult mai bun.
Monika BACIU
Foto: ing. Adrian Rădos – D.S. Hunedoara