E vremea festivalu­ri­lor și aproape toate sunt asociate cu muzica vulgară și consumul de substanțe interzise. Doar că tinerii vor neapărat să ajungă acolo. Și atunci cum împăcăm dorința lor, cu grija pe care le-o purtăm, ca părinți. Psihologii spun că e normal ceea ce se întâmplă.

Muzica este asociată cu plăcerea și tinerii asta caută. Adolescenții vor să meargă la astfel de spectacole cu multă muzică, scene deschise și distracție. Însă, până unde e bine să meargă? Când e greșit? „Dacă copilul tău are un mediu corect acasă, șansele să o ia razna la un festival sunt aproape de zero. Faptul că ascultă acolo nu știu ce muzică, nu îi afectează iremediabil creierul”, spune Silvana Capriș, psiholog.
Există efectul de turmă, orice ar face părinții, însă, psihologii atrag atenția asupra faptului că e important ce se peterce cu copilul după festival. „Cercetătorii arată că autoritățile nu mai depun efort în a-i face pe tineri să nu mai consume, ci să consume în mod responsabil. Adică, ok, vrei să guști? Fă-o! Dar nu într-un loc izolat, ca să nu mai știe nimeni de tine. Ia pe cineva cu tine. Și, dacă vrei să fii șmecher, lasă-l pe unul să te filmeze, ca apoi să vezio dacă îți place ce vezi! Cei care au medii corecte în viața de zi cu zi nu se pierd pe drumul acesta. Pot fi în preajma celor care consumă, pentru că sunt curioși”, mai spune psihologul Silvana Capriș.
Ultimul festival, de la Bonțida, a atras mii de tineri. Jandarmii clujeni spun că au oprit din a participa la festival 22 de persoane, în medie, pe zi, pentru că aveau asupra lor substanțe interzise. Iar la festivalul de la mare, DIICOT a ridicat de pe secnă un cetățean american, care s-a drogat în timpul recitalului.
Și toate astea îi sperie pe părinții care vor să își lase copiii la festival.
„Îi lăsdăm la festival și suntem liniștiți, pentru că, dacă auzim lucruri, nu înseamnă că și sopilul nostru face asta. Iar când vine acasă, nu sărim pe el să îl controlăm. Asta nu creează o relație corectă. Când îi spui că ai încredere în el, deși nu s-a comportat corect, crede-mă că pune capul jos”, afirmă specialistul, antrenor de creiere, Silvana Capriș.
Festivalurile și comportamenetele de acolo nu ar trebui să le afectezenegativ viața tinerilor. Și, dincolo de toate aceste temeri, trebuie să ținem cont că muzica este esențială în viața oricui.
„Muzica are legătură asupra amigdalei în creier, organ responsabil de reglarea emoțională a omului. Și are legătură cu eliberarea dopaminei. Sunt foarte multe studii care arată efectul muzicii lui Mozart, Vivaldi. S-au legat plantele la muzică
și am văzut cum reacționează. Este clar acest lucru”, a conchis Silvana Capriș.
Diana Mitrache