Mai mulți tineri din liceele Văii Jiului vor lua parte la un proiect ce va recompune istoria, va reda prezentul și le va fi document celor ce vor veni. Este un proiect european care a fost lansat la Muzeul Mineritului, fix de ziua muzeului, în 4 august.
Nimic întâmplător, pentru că locul cuprinde istoria Văii Jiului de la vremea când, așa cum a spus șeful din stația CFR Petroșani, Dorel Șchiopu, „orice tren aducea în gară măcar un om care voia să se angajeze la mină. Iar gara avea birou de primire pentru acești oameni, care erau chemați la emgafon, imediat ce coborau din tren”.
Dar istoria va fi rescrisă cu fotografii vechi din locuri ce există mai mult sau mai puțin în același fel. Coordonator le va fi elevilor de liceu Dragoș Dula, un pasionat fotograf, care a moștenit, la rândul lui, istoria locului, din fotografiile tatălui lui. „Tatăl meu are o colecție impresionantă. Cred că sunt din perioada de dinainte de Primul Război Mondial, poate anii 1910 -1915. A fost o prvocare să facem imaginile în oglindă ale locurilor de acum. Multe ba nu mai sunt, cum ar fi zona minei Dâlja, sau Paroșeni, ori altele sunt opturate cu vegetație, alte clădiri. Aici aș zice de o boserică din zona gării. Dar cred că o să fie fain și interesant pentru cei acre sunt născuți recent și nu știu cum era atunci. Iar imaginile pe care le vom realiza acum vor deveni, poate, interesante pentru viitor ”, a spus Dragoș Dula, artist fotograf.
Toți cei prezenți la Muzeul Mineritului spun că zilele de glorie ale Văii Jiului erau atunci când, locul putea fi comparat cu goana după aur din Statele Unite ale Americii. Omaenii au venit aici și, la un momentdat, spunea Dumitru Pușcașu, un vechi angajat al muzeului, în Valea Jiului vorbeau 14 limbi. Ne-a lăsat fiecare popor ceva, un reper, o expresie, o clădire, iar tinerii de acum vor recompune istoria peste care a trecut timpul. „Am lansat oficial proiectul „Identitate în traziție”, un proiect finanțat de Comisia Europeană, în valoare de 10.000 de euro, prin care vom aduce un pic de istorie, în procesul de tranziție. Vom face, timp de un an de zile, câteva tuturi ghidate la mina Petrila, cu tinerii din licee, câteva ateliere la minele active, ca să observe viața la o mină și, ne-am gândit că, pentru a merge mai departe, prima dată, trebuie să ne aducem aminte ce a fost aici și facem o expoziție în care culegem fotografii vechi, din Imepriul Austro-Ungar și din anii Comunismului. Fotografii fac pozele din aceleași locații, azi și se va finaliza cu realizarea unui album, cu forografii pe care să le lăsăm document”, a spus Alexandru Kelemen, membru al Asociației Kandilla, care implementează acest proiect în Valea Jiului.
Poate că tinerii ju sunt interesați de istorie, dar dacă ajung să pună mâna pe o fotografie veche, sigur cor fi tentați să caute locul acum. Așa că proiectul le va fi de folos și celor ce sunt acum și celor ce vor urma să trăiască aici, după ce mineritul nu va mai fi deloc.
Diana Mitrache