Cei mai multi dintre cei care se infecteazã acum cu HIV sunt tineri. Tocmai ei sunt si cei mai putin informati si medicii spun cã este momentul sã afle toti ce ar trebui sã facã, sã afle cum nu se transmite si cum poti deveni seropozitiv fãrã sã vrei.
În judetul Hunedoara sunt nu mai putin de 250 de oameni infestati cu virusul HIV. Specialistii mai spun si cã majoritatea locuieste în zona Valea Jiului. „În acest moment avem înregistrati 256 de bolnavi, dintre care 50 sunt arondati pentru tratament la Spitalul Judetean Deva, 25 la Spitalul municipal Hunedoara si restul, din pãcate, din Valea Jiului vin la SUP. Spun din pãcate, pentru cã majoritatea sunt adultii, fostii copii infectati cândva de sistemul sanitar”, a spus dr Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.
La Sala de marmurã a Primãriei din Petrosani s-au adunat voluntarii de la Crucea Rosie, medicii Directiei de Sãnãtate Publicã si multi liceeni. Si, pentru cã ei sunt oricând expusi pericolului, specialistii spun cã lor li se adreseazã acum, mai ales cã rãspunsul la întrebarea ce stiti despre HIV este aproape unanim: nimic, sau nu prea mult. „Deocamdatã nu stiu nimic. Niciodatã nu am fost interesatã. De ce? Nu stiu de ce”, ne-a mãrturisit o elevã de liceu din Petrosani. „Nu stim nimic. Nu stim si nici nu ne-a interesat pânã acum. E bine sã aflãm acum cum sã ne protejãm de asa ceva”, a completat un alt coleg.
Ce ar trebui sã stie ei ne spune medicul Cecilia Birãu. „Trebuie sã le spunem care sunt cãile de transmitere, cum nu se transmite si faptul cã toti avem dreptul la viatã si avem aceleasi drepturi si îndatoriri ca pacienti. Trebuie sã stim cã un contact sexual neprotejat nu înseamnã cã a doua zi ne si testãm si ne va da un rezultat concludent. Acesta apare dupã un timp, depinde de persoanã, de virus. Poate sã aparã de la douã sãptãmâni, pânã la 6 luni si asta se poate face la orice laborator. Testarea cu teste rapide, nu este concludentã si e necesar unul concludent. Testarea este gratuitã si se asigurã si consiliere”, a mai adãugat medicul Cecilia Birãu.
La 1 decembrie, în fiecare an, este Ziua de luptã împotriva HIV si SIDA, iar pentru cã la noi se suprapune cu Ziua Nationalã, astfel de întâlniri au loc timp de douã zile, în Petrosani, iar la ele vin toti elevii de liceu.
„În data de 28, respectiv 29 noiembrie, Crucea Rosie, în parteneriat cu DSP si Spitalul de Urgentã din Petrosani, organizãm campania Luptãm împotriva HIV/SIDA, campanie la care iau parte elevii din Petrosani. Ei vor primi brosuri si vor urmãri un film documentar. Scopul este sã îi învãtãm ce sã facã atunci când stiu de existenta unui seropozitiv si ce sã facã în cazul în care apare acest sindrom. Nu prea stiu acum nimic, dar sperãm sã învete”, a explicat Ana Maria Tucan, lider al Tineretului Crucii Rosii din Petrosani.
Lipsa educatiei de specialitate în scoli, subiectele considerate tabu, dar si inconstienta îi poate aduce pe tinerii în preajma unui seropozitiv. Au fost cazuri în care astfel de oameni s-au rãzbunat si au infectat tinere nevinovate, iar toate acestea pot si trebuie sã fie evitate.
Diana Mitrache