Tinerii dau valente culturale securitãtii în muncã

Poate cã sunã prea pompos titlul „Valente culturale ale securitãtii si sãnãtãtii în muncã”, dar tinerii din liceele hunedorene se pregãtesc pentru a-si forma cultura în domeniu.

Fac asta în cadrul unui concurs national, ajutati fiind de inspectorii din cadrul ITM si, nu o datã, s-au întors acasã cu premii. Este un mod de a-i obisnui cu ceea ce îneamnã sã tii cont de normele de protectie a muncii, iar tânãra generatie este mult mai pregãtitã acum.

Totul începe de pe bãnicle scolii si Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara si ITM si-au dat mâna într-un proiect care îi implicã pe tinerii din mai multe liceee în concursuri ce au ca temã securitatea si sãnãtatea în muncã. Proiectul poartã denumirea genericã de „Valente culturale ale securitãtii si sãnãtãtii în muncã pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee si scoli profesionale” si se va desfãsura pânã în 2020. „Se aleg câteva unitãti care participã la aceastã campanie si în 2016 participã  Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni, Colegiul Economic Hermes Petrosani, Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani si Colegiul National I.C Brãtianu din Hateg, cu clasele a X-a si  XI-a. Campania se  terminã cu un sondaj în rândul elevilor, despre cum au perceput acest curs, ce cred cã a fost bun si ce vor pentru ca în anul care vine sã se îmbunãtãteascã. Impactul este extraordinar si la vârsta lor se formeazã o culturã foarte bunã în domeniul SSM. Ei vor fi mult mai bine pregãtiti când vor intra pe piata muncii”, a declarat Ileana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului. Nu este primul an în care au loc astfel de formãri profesionale, iar tinerii participã si la un concurs judetean si, mai apoi, dacã se calificã, la cel national. „Am avut si în anii anteriori participãri la nivel judetean, la Concursul de Sãnãtate si Securitate în Muncã, unde echipele din Valea Jiului au avut rezultate foarte bune, în primele 3 locuri în fiecare an, iar la nivel national s-au clasat în primele 6 locuri”, a mai adãugat Ileana Bodea. Tinerii merg cu inspectorii ITM pe teren, în santierele de contructii, la Termocentrala Paroseni si sunt interesati de ceea ce aflã în teren. Dacã tinerii sunt scoliti din timp, atunci sunt sanse ca atunci când ajung sã munceascã sã respecte cu strictete ceea ce au dobândit încã din scoalã si tocmai acesta este si scopul final al proiectului.

Diana Mitrache

Un comentariu la „Tinerii dau valente culturale securitãtii în muncã

  • 13 aprilie 2016 la 07:19
    Permalink

    Doamna Bodea ,cu rugaminte vin la dumneavoastra pentru a trimite o echipa ITM la lupeni unde sunt executate anumite lucrari in oras fara a se respecta normele muncii ,aici dau si exemple , oameni angajati de catre Rasmerita Cristian fara forme de munca ,Oameni angajati de catre Rasmerita Cristian care lucreaza la renovarea stadionului din Lupeni fara a carte de munca ,fara a respecta normele securitatii in vigoare ,fara a fi autorizati la lucru la inaltime .Aceste fapte pun in pericol siguranta lucratorilor.Uitati-va in ziarul vaii jiului unde oamenii lucratori la stadionul Lupeni lucreaza pe acoperisul stadionului la o inaltime destul de mare fara a avea centura de siguranta si autorizatii de lucru.Va rog sa luati act de plangerea aceasta si sa interveniti urgent .Va multumesc

Comentariile sunt închise.