Cine sunt cei care aleg turismul din Valea Jiului și ce pot face aceștia aici, în zonă? Masterplanul pentru turismul din Valea Jiului se bazează pe tinerii aventurieri.
Tineri aventurieri sunt entuziaști și plini de energie, atrași de activități pline de adrenalină, precum drumeții montane, escaladă, mountain biking, parapantă, rafting, și alte sporturi extreme. Drumețiile montane se pot practica pe traseele predestinate pentru acest tip de utilizare.
”Tinerii aventurieri sunt în căutarea experiențelor unice și memorabile. Ei sunt dispuși să exploreze și să se angajeze în activități îndrăznețe și aventuroase în timpul șederii lor în Valea Jiului. Aceștia pot alege să facă drumeții în munți, să practice sporturi în aer liber, să escaladeze stânci sau să se bucure de activități de recreere în natură. Astfel de activități se pot desfășura în locurile dedicate turismului activ și ecoturismului din zonă. Tinerii aventurieri pot opta pentru cazări alternative în Valea Jiului, cum ar fi cabane rustice, corturi sau case de vacanță în mijlocul naturii. Aceștia sunt atrași de experiențele autentice și de oportunitatea de a fi aproape de natură. Astfel de cazări sunt cu precădere campingurile sau locurile de cazare”, arată masterplanul pentru turism.
Astfel de cazări sunt cu precădere campingurile sau locurile de cazare neclasificate istorice (refugii sau cabane) și cele actuale. Acestea sunt preferate și pentru prețurile mai reduse decât locurile de cazare clasificate.
Tinerii aventurieri sunt în general familiarizați cu tehnologia și utilizează în mod activ rețelele sociale pentru a căuta informații despre destinații, a împărtăși experiențele lor de călătorie și a obține recomandări de la alți călători. Ei pot folosi aplicații mobile pentru navigare, rezervări de cazare sau pentru a găsi activități în zonă.
Marea majoritate a locurilor de cazare sau a atracțiilor au deja o amprentă în mediul online. Totuși, nefiind clasificate, sunt multe unități care nu sunt înregistrate. Este importantă sporirea prezenței în online pentru toate unitățile.
”Tinerii aventurieri sunt deschiși spre a interacționa cu comunitățile locale și a învăța despre cultura și tradițiile locului. Aceștia pot căuta oportunități de a participa la evenimente culturale locale, de a gusta mâncăruri tradiționale și de a înțelege mai bine viața localnicilor. Există o serie de evenimente atractive pentru această categorie de turiști, care însă poate fi multiplicată prin susținerea inițiativelor de acest fel: evenimente și competiții, târguri sau includerea în meniurile unităților de alimentație publică a unor preparate cu specific local. Tinerii aventurieri sunt adesea conștienți de impactul lor asupra mediului și caută să fie responsabili în timpul călătoriilor lor. Aceștia se străduiesc să respecte regulile de protecție a mediului înconjurător și să aibă un impact minim asupra ecosistemelor locale. De asemenea, ei pot fi atrași de locurile care promovează sustenabilitatea și practici ecologice”, mai notează documentul.
Sustenabilitatea este promovată cu precădere în arealurile protejate Natura 2000 din împrejurimi, precum și prin practicile de regenerare și reciclare a siturilor și infrastructurilor rămase ca urmare a activităților miniere desfășurate aici de-a lungul timpului.
Monika BACIU