Tineri cercetători ai Universității din Petroșani au realizat o mașină electrică de mici dimensiuni, iar pentru acest proiect au fost premiați la Innovation Labs de la Cluj Napoca.
Smart Buggy-ul realizat de Monica Leba, Răzvan Marcus, Marius Nicolae Rîșteiu și Cosmin Rus din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică a Universității din Petroșani, care a fost singurul proiect din
categoria spin-off a fost desemnat câștigător.
Smart Buggy-ul este o mașină electrică de mici dimensiuni care poate fi utilizată în centrele urbane, pe mai multe tipologii de sol. Aceasta se utilizează pentru a eficientiza mobilitatea pe suprafețe extinse ale parcurilor și nu numai.
Mașina electrică dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Petroșani folosește surse de energie alternativă pentru alimentarea bateriilor.
”SmartBuggy este soluția perfectă pentru toți șoferii ce se confruntă cu problemele specifice legate de banii cheltuiți pe
combustibil, întreținerea și reparațiile ocazionale ale automobilelor, dar și taxele anuale aferente. Astfel, SmartBuggy reprezintă o mașină electrică de mici dimensiuni ce poate fi folosită pe mai multe tipuri de teren, în special în centrele urbane, dar poate fi utilizată și pentru a eficientiza mobilitatea pe suprafețele extinse ale unor parcuri sau ferme. Aceasta va folosi surse de energie alternativă pentru a asigura alimentarea bateriilor, precum frânarea regenerativă sau energia solară, sporindu-și astfel autonomia”, arată https://start-up.ro.
Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs fiind implementat în cele cinci orașe alături de 17 parteneri
academici
principali.
Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc.
Monika BACIU