Termoficarea, tinutã în viatã de la o lunã la alta

 

A pornit cu greu, si asta, dupã ce, în iulie, administratorul judiciar al societãtii de la Petrosani ne recomanda sã ne punem centrale pe gaz. Vorbim despre sistemul de termoficare, care, într-o zonã cum este Valea Jiului, a întârziat din cauza unui sistem prost gestionat.
De la retele, la stocuri, facturi si indolentã, toate au concurat spre oprirea definitivã a sistemului de termoficare, însã, într-un final a pornit si la Petrosani si la Vulcan.  Mai sunt defectiuni si este inerent ca ele sã aparã, asa cum sustine si administratorul societãtii de  termoficare din Petrosani.
„În majoritatea punctelor functioneazã. Decizia de pornire a sistemului s-a luat destul de târziu, iar spãrturile care apar sunt inerente. Iarna asta va fi cãldurã, asta e cert. Costurile, însã, vor fi putin mai mari în acest an. Subventiile au fost stabilite pentru luna decembrie, iar din ianuarie se vor regla, cu noul buget. Important este cã va fi cãldurã în acest an”, a spus Radu Petre Herlea, administrator judiciar, Herald Consult, care în varã era de pãrere cã mai bine ne punem centrale pe gaz. Peste 2000 de oameni si agenti economici sunt acum bransati la acest sistem, în care, numai la Petrosani s-a investit în ultimii ani, sume importante. Pe de o parte, oamenii si-au luat gigacalorimetre pentru contorizarea individualã, iar pe de altã parte, toate punctele termice au fost dotate cu aparaturã modernã. Populatia bransatã la acest sistem este cea mai afectatã, dar existã si datorii colosale. În varã, când s-a decis sistarea alimentãrii acestui sistem, datoriile erau uriase si nu mai putin de 112.000 de lei erau de recuperat de la agentii  economici, de la asociatiile de  proprietari – 95.000 de lei, de la institutiile publice  – 159.000 de lei, de la persoanele fizice 850.000 de lei. Toate, datorii neachitate, care au bãgat Societatea de termoficare din Petrosani în faliment. Primãria si Consiliul Local Petrosani au subventionat cu 40 % costurile la termoficare si populatia a beneficiat de un pret diminuat, însã, acum nu se mai poate si asta o cer imperativ si cei de la Complexul Energetic Hunedoara, care nu au agreat niciodatã ideea de a prelua si furnizarea agentului termic, în mod direct si nu prin intermediul societãtilor de termoficare.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Termoficarea, tinutã în viatã de la o lunã la alta

  • 11 decembrie 2018 la 10:05
    Permalink

    Si totusi?? de ce au fost lasati sa acumuleze atitea datorii?? Atit persoane fizice cit si institutii dar…mai ales asociatiile de proprietari !! Cred ca acestea din urma au cea mai mare vina intrucit acolo s-au facut cele mai mari matrapaslicuri !! Pacat de investitiile facute ….

  • 11 decembrie 2018 la 20:22
    Permalink

    bine ca ati dat drumul la caldura ca acum am si eu caldura la garaj ,multumim d-lui primar

Comentariile sunt închise.