Termoficarea rãmâne un subiect fierbinte. Toatã vara, petrosãnenii s-au întrebat dacã în sezonul de iarnã, la Petrosani se va mai furniza agent termic. Îngrijorarea celor abonati la sistemul de termoficare este cu atât mai mare cu cât sezonul de toamnã si cel de iarnã se apropie cu pasi repezi si nimeni nu le poate oferi nicio certitudine.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, a discutat cu Toma Petcu, ministrul Energiei, si urmeazã a avea loc o nouã întâlnire pe acest subiect.
“Am vorbit cu domnul ministru si o sã facem o întâlnire cu presedintele Consiliului Judetean, Mircea Bobora, primarii si reprezentantii CEH. Domnul ministru a spus cã dacã va putea sã vinã, va veni si dumnealui, dacã nu, va trimite pe cineva la aceastã discutie”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. În tot acest timp, Guvernul a emis o Ordonantã de Urgentã care le permite primãriilor sã cumpere pachetele de actiuni detinute de cãtre statul român la societãtile producãtoare de agent termic. Lucrul acesta este imposibil pentru municipalitatea petrosãneanã.
“Eu vreau sã le dau lor distributia, nu sã preiau eu termocentrala”, a mai spus primarul. Potrivit actului normativ, transferul pachetelor de actiuni se realizeazã cu îndeplinirea cumulativã a mai multor conditii. “Unitatea administrativ-teritorialã sã fi solicitat, în baza hotãrârii consiliului local sau consiliului general al municipiului Bucuresti, transferul pachetului de actiuni detinut de cãtre statul român, prin Ministerul Energiei, la societãtile producãtoare de agent termic; Pot solicita transferul pachetului de actiuni unitãtile administratiei publice teritoriale pentru care nu a fost deschisã procedura de insolventã în conditiile legii; Efectuarea unei analize tehnico-economice care sã cuprindã justificarea operatiunii si efectele acesteia; Transferul se efectueazã cu respectarea normelor nationale si comunitare în materie de ajutor de stat si concurentã; Sã fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care actiunile transferate sunt grevate de sarcini/garantii, precum si în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentã a actiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situatia înstrãinãrii actiunilor; Preluarea de cãtre unitãtile administrativ-teritoriale si a eventualelor obligatii financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societãti producãtoare de agent termic. Unitãtile administrativ-teritoriale pot depune oferte si achizitiona întreg pachetul de actiuni detinut de cãtre statul român prin Ministerul Energiei la societãtile producãtoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertã de vânzare cãtre unitatea administrativ-teritorialã care a solicitat transferul.
Pretul de ofertã al pachetului de actiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de cãtre un evaluator independent, ale cãrui servicii vor fi achizitionate de Ministerul Energiei. Plata pretului actiunilor se poate face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnãrii contractului sau în rate, pe o perioadã de maxim 5 ani cu plata unui avans de minim 30% din pretul actiunilor. În situatia plãtii în rate a actiunilor, pentru garantarea diferentei de pret, unitatea administrativ-teritorialã are obligatia sã constituie garantii imobiliare si sau mobiliare care sã reprezinte cel putin 120% din valoarea respectivã sau ipotecã mobiliarã asupra actiunilor care fac obiectul contractului. Elementele principale ale contractului de vânzare-cumpãrare prin care se realizeazã transferul se aprobã prin hotãrâre a Guvernului”, aratã OUG adoptat de Guvern. Serviciul comunitar de utilitãti publice privind alimentarea cu agent termic în sistem centralizat este în responsabilitatea autoritãtilor administratiei publice teritoriale, iar în prezent sunt situatii în care operatorii economici care realizeazã producerea agentului termic necesar alimentãrii populatiei cu apã caldã si cãldurã sunt societãti cu capital majoritar de stat ale cãror actiuni sunt administrate de cãtre Ministerul Energiei. De asemenea, pentru asigurarea alimentãrii cu agent termic, începând cu perioada de iarnã 2017-2018 este necesarã realizarea de investitii în infrastructura tehnico-edilitarã, investitii pentru care autoritãtile publice locale sunt eligibile sã acceseze granturi sau alte categorii de fonduri eligibile.
Monika BACIU