Stau pe un munte de cãrbune, dar încã asteaptã ca administratiile locale sã dea cãldurã în apartamente. Asa se petrec lucrurile în Valea Jiului, unde rar întâlnesti o familie în care sã nu lucreze cineva la minã, iar acasã caloriferele sunt încã reci.

Singurii care au primit cãldurã încã de sãptãmâna trecutã sunt locuitorii din Petrosani, în timp ce restul oamenilor care lucreazã la minã încã asteaptã. În capitala Vãii Jiului, cei care sunt bransati la sistemul de termoficare, sunt singurii din toatã Valea Jiului, care primesc si cãldurã. „De luni, sãptãmâna trecutã, s-a dat drumul la cãldurã. Au fost mici defectiuni în sistem, dar s-au remediat de cãtre cei de la Paroseni, împreunã cu cei de la Termoficare din Petrosani. De joi suntem în parametrii normali si toti primesc cãldurã la parametri optimi”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani, singurul care a pus la punct din timp acest sistem.

Din pãcate, însã, restul celor bransati la termoficare asteaptã încã agentul termic în caloriferele reci. Asta e valabil în toate orasele din Vale si doar la Vulcan se vorbeste de furnizarea agentului din prima zi a lunii viitoare. „De la 1 noiembrie sperãm sã pornim sã amorsãm instalatia si apoi sã livrãm cãldurã. La scoli, ne-am bazat pe panourile solare pânã acum si populatia va primi în câteva zile dupã 1 noiembrie”, a spus Marius Danci, directorul Societãtii de Termoficare  Pregoterm Vulcan.

Si la Lupeni sunt sanse sã fie livrat de luna viitoare agent termic. Responsabilii din primãrie spun cã au alocat deja 842 de mii de lei pentru ca punctele termice sã intre în functiune cu 1 noiembrie. „Universal Edil avea datorii la curent. Administratia a dat banii cãtre aceastã societate si acum va putea, dupã 1 noiembrie sã se racordeze la curent si sã livreze cãldurã la oameni bransati si la scoli”, a precizat Gabriel Lungu, administratorul municipiului Lupeni. Asta în conditiile în care anul trecut, oamenii doar în decembrie au primit cãldurã, iar multi lucreazã la minã si dau cãrbuni.

La Petrila, Aninoasa si Uricani nici nu se pune problema sã fie livrat agent termic. Acolo nu mai sunt nici centrale termice, nici firme care sã gestioneze acest sistem si nici oamenii nu au mai rãmas bransati, desi multi sunt pensionari, ori angajati la minã si ar putea sã primeascã agent termic la costuri subventionate.

Diana Mitrache