Unul dintre obiectivele strategice la nivel national, Sucursala Electrocentrale Paroseni a rãmas fãrã pazã si toate sperantele se îndreaptã acum spre ziua de miercuri 15 iunie. Angajatii, care sunt pusi acum sã pãzeascã obiectivul, desi nu au nici arme, nici pregãtire, aflã azi dacã îsi mai pun viata în pericol, sau nu.
De cel putin douã sãptãmâni, la Termocentrala Paroseni nu mai vin paznicii specializati, iar angajatii, rând pe rând, îsi lasã obiectivele lor si devin paznici. Nu au armament, nici pregãtire si singurul lucru pe care îl pot face este sã sune la 112. Nu au fost probleme, însã, situatia nu poate continua în acest fel.
„Am fost nevoiti sã executãm paza obiectivului, cu o coalborare între Politia municipiului si SRI si personalul propriu. Nu putem lãsa la discretia hotilor acest obiectiv, în care s-a investit peste 300 de milioane de euro, la grupul IV, modern si la instalatia de desulfurare, care este gata în proportie de 96%”, a declarat Mihai Lorincz, lider sindical la SE Paroseni. Sindicalistii spun cã nu sunt de acord ca angajatii sã facã si paza obiectivului si sperã ca acest lucru sã înceteze cât mai curând. „Este la limita legalitãtii efectuarea pazei cu personal din subordine. Pe organigramã nu avem acest post, nu corespunde legislatiei în vigoare, pentru cã, dacã vine un hot, fãrã pazã armatã, personalul este descoperit. Poate doar sã supravegheze instalatia si sã anunte politia sã ia mãsuri”, a mai adãugat Lorincz, pentru cã, cel mai probabil, o firmã specializatã va ajunge sã preia obiectivul. „Am înteles cã sunt discutii la nivelul CEH, ca din data de 15 iunie, o firmã specializatã, sã vinã. Sperãm. Dacã nu, va trebui sã asigurãm paza la limita legalitãtii”, a conchis sindicalistul. Cei care fac acum paza sunt de la fiecare sectie si au doar o decizie de schimbare a locului de muncã, dar existã riscul ca oamenii sã fie chiar agresati într-o situatie extremã.
Diana Mitrache