Liderii de sindicat de la Termocentrala Mintia cer să li se dea voie să lucreze cu cărbuni din import. Asta, pentru că doar așa ar putea fi îndeplinite cerințele de mediu. În caz contrar, termocentrala de la care se încălzesc locuitorii din Deva va fi închisă înainte de Crăciun.
S-a decis închiderea termocentralei de la Mintia. Asta clamează acum sindicatele de acolo, în timp ce instanța va decide în data de 22 decembrie sistarea activității, care nu ar mai putea să îndeplinească
acum condițiile de mediu.
Dar liderii de acolo spun că sunt soluții, însă, nimeni nu pare să le ia în seamă.
„Marți a fost un nou termen în procesul pe care termocentrala îl are cu Garda de Mediu, în care se cere sistarea activității, pentru că, în anul 2115 nu îndeplinea condițiile de mediu. Procesul a rămas în pronunțare pentru data de 22, iar sentința nu poate fi decât sistarea activității. Supărarea noastră e legată de faptul că noi avem buletinele de analiză măsurătorile făcute pe alt sort de cărbune, pe cel bituminos, cu conținut redus de sulf, care arată că termocentrala ar putea funcționa cu avest cărbune și gaze naturale, dar se pare că nimeni din Guvern nu ia în calcul această variantă. Și, practic, se închide o termocentrală conformă la condițiile de mediu”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia.
Energeticienii spun că închiderea termocentralei va afecta 20.000 de abonați ai sistemului de termoficare din Deva și că nimeni nu pare să ia în calcul acest aspect.
„Ministerul Mediului cere Ministerului Energiei ca, pe data de 1 inaurie, să oprească termocentrala, că nu e conformă. Toate acestea vin una după alta și imediat după alegeri. Problema care apare, însă, imediat după 22, că sentința este executorie, centrala trebuie oprită și primii afectați sunt cetățenii municipiului Deva, undeva la 22.000 de oameni și apoi, salariații noștri”, a mai adăugat Iștoc.
Acesta mai spune și că, dacă i-ar fi permis importul de cărbune din Indonezia, spre exemplu, ori din alte țări, ar fi avantajat și la preț. Asta, pentru că prețul pentru acel cărbune este de 70 -80 de lei Giga Caloria. În timp ce, pentru cărbunele din Valea jiului plăteau peste 130 de lei pentru o Giga Calorie.
Diana Mitrache