Ministerul Mediului a demarat programul privind închiderea gropilor de gunoi municipale neconforme, iar primãriile pot depune cereri de finantare în urmãtoarele douã luni. România a fost condamnatã de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, desi România avea obligatia de a le închide si a le reabilita pânã la 16 iulie 2009. Dintre acestea una se aflã la Uricani.
”Ministerul mediului a identificat solutia prin care se va finanta închiderea depozitelor de deseuri municipale neconforme, care fac obiectul Cauzei C-301/17, Comisia Europeanã împotriva României. Astfel, prin Ordinul ministrului mediului nr.233/2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 230/26.03. 2019, a fost aprobat Ghidul de finantare a Programului privind închiderea depozitelor de deseuri municipale neconforme din: Tuzla, Brasov, Zãrnesti, Râsnov, Fãgãras, Sãcele, Victoria, Codlea, Vatra-Dornei, Uricani, Orsova si Husi, potrivit prevederilor cãruia, începând cu data de 10 aprilie a.c., în termen de douã luni, pot fi depuse documentatiile necesare obtinerii finantãrii”, a transmis Ministerul Mediului.
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, le-a cerut primarilor sã se implice activ în rezolvarea acestei probleme.
”Vã rog sã acordati toatã atentia acestui demers, extrem de important, nu numai pentru comunitatea dumneavoastrã, ci si pentru România, si sã nu ezitati, în situatia în care vã confruntati cu dificultãti în elaborarea dosarului, sã ne solicitati sprijinul, pentru a vã putea încadra în termenul stabilit”, le-a transmis Gratiela Gavrilescu primarilor.
Finantarea va fi asiguratã din Fondul pentru mediu, în procent de pânã la sutã la sutã din cheltuielile eligibile.
Primarul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu sustine cã în ceea ce priveste închiderea gropii de gunoi de aici, demersurile vor fi fãcute de Consiliul Judetean, deoarece autoritatea localã este într-un litigiu si nu poate sã angajeze aceastã lucrare. “Am discutat acest aspect cu administratorul judetului, Costel Avram, iar demersurile vor fi fãcute de Consiliul Judetean pentru a nu depãsi termenul prevãzut. Noi nu putem face acest demers deoarece suntem în litigiu cu compania care s-a ocupat de închiderea minelor, Conversmin. La final, dupã ce se finalizeazã acest proces, Consiliul Judetean se poate îndrepta împotriva celui vinovat pentru a recupera eventualele costuri”, spune Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Sunt considerate cheltuieli eligibile studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de executie, lucrãri de constructii si instalatii aferente organizãrii de santier, dirigentia de santier, TVA aferentã proiectului, dar si cheltuieli diverse si neprevãzute.
Se poate primi finantare pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme care detin decizia etapei de încadrare sau acordul de mediu pentru realizarea proiectului de închidere a depozitului emise de autoritatea pentru protectia mediului.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, în 2018, România pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, desi România avea obligatia de a le închide si a le reabilita pânã la 16 iulie 2009.
”Prin faptul cã nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deseuri în cauzã, obligatiei de a lua toate mãsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 literã (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, acele depozite de deseuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva mentionatã, nu au primit autorizatia care sã le permitã sã functioneze în continuare, România nu si a îndeplinit obligatiile care îi revin în temeiul articolului 14 literã (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se aratã în hotãrârea pronuntatã de cãtre CJUE în dosarul C 301/17.
CJUE a reiterat ideea cã statele membre au obligatia de a recupera si a elimina deseurile într-un mod care sã nu pericliteze sãnãtatea umanã si mediul, interzicând abandonarea, descãrcarea sau evacuarea necontrolatã a deseurilor. România avea obligatia de a închide si a reabilita aceste depozite de deseuri municipale si industriale care nu corespund standardelor pânã la 16 iulie 2009.
Marius Mitrache