Nu mai puţin de 3.000 elevi, din totalul celor din judeţul Hunedoara, nu au acces la vreun dispozitiv prin care să poată participa la lecţiile on-line.
Sunt case în care, pe un singur telefon, lucrează, pe rând, lăsându-şi unul altuia loc la lecţiile cu profesorii, mai mulţi copii. Asta, în timp ce, o şcoală de la periferia municipiului Petroşani, situată în Cartierul Aeroport, le-a dat, celor ce au nevoie, laptopuri. Situaţia şcolară va trebui încheiată, şi asta în condiţiile în care mulţi nici nu au avut cum să ia parte la cursuri.
La Salvaţi Copii, părinţii vin periodic să ia pachete cu mâncare şi sunt mulţi copii, care s-au descurcat cu greu să facă lecţiile on-line.
„Din cei 89 de copii pe care îi avem noi înscrişi în programul zilnic şi cu care facem lecţiile, aproximativ 30% nu au acces individual la mediul on-line. Sunt familii ce au mai mulţi copii, dar au unul sau maxim două telefoane mobile şi trebuie pe rând să intre să îşi ia temele. Noi ţinem legătura cu ei, îi încurajăm, îi punem în legătură şi cu psihologul şi chiar le spunem să stea în casă, să se spele. Calculator, laptop nu are nimeni dintre cei ce vin la noi la centru”, a spus Daniela Mariciuc, pedagog social la Salvaţi Copiii.
Aceşti copii se descurcă foarte greu şi situaţia se repetă în fiecare oraş al Văii Jiului, şi nu numai, însă, la Petroşani, în Cartierul Aeroport, am găsit, la poarta şcolii, directorul care împărţea laptopuri copiilor. Unul dintre cei mici chiar a venit personal să îşi ridice dispozitivul.
„O să mă descurc. Ştiu să lucrez. Am mai lucrat. Până acum, am luat temele de pe telefon”, a spus micuţul din clasa I, iar mama lui a recunoscut că, uneori, din cauza semnalului de la telefon, era foarte greu să facă faţă orelor. „El se descurcă bine, dar cu telefonul era o problemă. Acum, că am primit acest laptop este foarte bine. Este în clasa I şi s-a văzut că e greu, atunci când a trebuit să lucrăm singuri”, a spus mama acestuia.
„Am un telefon şi având două fetiţe, nu se descurcau şi am luat două laptopuri pe care mi le-a dat domnul director. Am făcut abonament la internet pe telefon şi fetele s-au folosit de un singur telefon. Era greu, pentru că intra întâi una. Noroc că una intra la ora 10,00 şi una la 13,00”, mi-a spus şi o femeie ce are în plasament două fetiţe, una în clasa a III-a şi una în clasa a IV-a.
Şcoala nr 7 din Petroşani se află în Cartierul Aeroport, iar aici sunt mulţi copii care au nevoie de sprijin, dar conducerea unităţii a găsit soluţia. Deocamdată, aproximativ 20 de copii au primit dispozitivele. Dar intenţiile nu se opresc aici, pentru că, pe viitor, toţi profesorii şi toate cadrele didactice vor avea laptopuri de la şcoală. „Noi am realizat şi un proiect pe care l-am trimis la comunitatea europeană. Proiectul se numeşte „Şcoala vine la tine acasă” şi constă în dotarea tuturor elevilor noştri fără posibilităţi cu tablete, cu carduri de internet, dar şi dotarea profesorilor, că degeaba au copiii instrumente, dacă un cadru didactic nu poate să lucreze cu ei. Putem să oferim, în acest moment, 24 de laptopuri, celor ce ne solicită acest lucru, iar procedura de distribuire a dispozitivelor a început”, a spus Vasile Pop, director Şcoala nr 7 Petroşani, cel care a avut această iniţiativă.
Mai mult, pentru că în curând, cel puţin cei din clasele a VIII-a vor veni la şcoală o vreme, înainte de examene, şcoala şi-a procurat şi termometre.
„Noi am achiziţionat termometre cu infraroşu, de tip pistol, exact cum au şi spitalele, întrucât considerăm că, la fel de important ca şi un spital, este şi o instituţie de învăţământ”, mai spune Vasile Pop, directorul şcolii. Proiectul european ar putea fi valabil de la începutul anului şcolar viitor, când toţi copiii şi toţi profesorii vor avea acces la sistemul informatic, plus internet. Asta, însă, este valabil doar într-o şcoală. Restul se descurcă cu greu, iar semestrul al II-lea din acest an este primul care se desfăşoară în acest sistem.
Diana Mitrache