Peste 3000 de oameni au ajuns la Țebea, la ceremoniile dedicate Bicentenarului Avram Iancu. Oameni din satul în care s-a născut crăișorul munților au ajuns la ceremonie, bucuroși, pentru încă un an, aici, la mormântul celui ce ne-a îndemnat să ne găsim liniștea și fericirea, ca nație.

Oficialități au fost din județ, au lipsit cei de rang înalt, a căror discursuri au fost citite de pe foi și huiduite, ca atare. Dar susținătorii lui George Simion și Diana Ivanovioci Șoșoacă au umplit zarea și au scandat minute bune.

„Vin de la peste 40 de km. Îmi place să port costumul popular. Vin de când mă știu”, a spus o bătrânică din Bucium, Alba Iulia.

Dar, printre cei care au îmbrăcat costumul popular am găsit un localnic din satul lui Avram Iancu. „Sunt din satul Avram Iancu și am venit la mormântul lui Avram Iancu. Satul e pustiu. Munții s-au golit de oameni. Ce mai sunt, pe lângă vale. Am rămas puțini și ne ducem și noi”, mi-a spus un domn cu lacrimi în ochi, care a recunoscut, cu lacrimi în ochi, că aici îl aduce, an de an, legătura cu Avram Iancu.

Aproape 1000 de oameni l-au susținut cu steaguri galbene pe George Simion, care a spus, la Țebea că este mândru de România și de români. „Sunt 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Este și Nașterea Maicii Domnului, tot azi și este o sincronizare foarte frumoasă. Întotdeauna, românii au luptat pentru liberate, independență națională lupta pe care a dus-o Avram Iancu, acum 200 de ani, este valabilă și astăzi. Suferim de diferite  ocupații, diferiți stăpâni, care se cred mai presus de Dumnezeu, dar noi nu cunoaște alt stăpân decât Domnul nostru Isus Cristos”, a spus George Simion, președintele AUR.

Diana Șoșoacă, europarlamentar, a ajuns la Țebea, unde, după ce a luat parte la slujba religioasă și a depus o coroană de flori, a fost aclamată de mulțimea de susținători.

Nu același lucru s-a întâmplat la discursurile citite de pe foi în numele președintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu, absenți în Anul Avram Iancu, la ceremonii de la Țebea.

Avram Iancu a fost lider al Moților din Apuseni, în timpul Revoluției din Transilvania anilor 1848-1849, în care moții, crezând că vor obține drepturile revendicate, i-au sprijinit pe habsburgi, în fața trupelor ungare.

Acum, la mormântul lui s-au aliniat oamenii politici ai județului Hunedoara, printre ei ministrul Familiei, Natalia Intotero, parlamentari, foști miniștri și Sorin Mihai Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului, cel care a citit și scrisoarea adresată celor prezenți de către premiertul Marcel Ciolacu.

Diana Mitrache