Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” Petrosani vânat pentru functie si bani de parveniti politici

„Oficial nu s-a discutat nimic… Stati linistiti pentru cã sub nici o formã ceea ce existã, ceea ce este de calitate si functioneazã nu va fi demolat niciodatã atâta timp cât suntem acolo. Teatrul Dramatic de la Petrosani este o carte de vizitã rarã pentru întreg judetul Hunedoara, nu doar pentru Petrosani si Valea Jiului” – conf. univ. dr. ing. Petru Hodor, presedintele Comisiei de Culturã a Consiliului Judetean Hunedoara.

De câteva luni de zile, la nivelul Consiliului Judetean Hunedoara se poartã sâmbetele Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu” din Petrosani, mai precis de când s-a schimbat garda la conducerea institutiei dupã plecarea fostului presedinte Mircea Ioan Molot. În prezent unii consilieri judeteni comenteazã cu multã râvnã cã s-au bãgat bani multi în teatrul de la Petrosani, fãrã a lua în calcul cã în 10 ani, acest lãcas de culturã s-a transformat dintr-un loc prãfuit cãruia nu-i trecea mai nimeni pragul, într-unul de faimã nationalã si internationalã, cã institutia aratã într-un mare fel, cã pentru a stabiliza actorii s-au amenajat garsoniere, cã regizori de renume national si international au acceptat sã punã în scenã piese de teatru grele. Si nu oricum, pentru cã un regizor precum Alexander Hausvater, spre exemplu, cu o activitate internationalã  coplesitoare, nu va lucra niciodatã cu actori de mâna a doua si cu o recuzitã cu douã mese si trei scaune. A acceptat sã punã în scenã, la Petrosani, „Strigoii” lui Ibsen, cu efecte ce aminteau de vestita Fantomã de la Operã, de la Her Majesty’s Theatre din Londra…

Adevãrata culturã costã bani, muncã, talent cu carul si viziune, iar directorul teatrului de la Petrosani, Nicoleta Bolcã a reusit, cu o tenacitate dusã pânã „la nebunie”, toate acestea. Dovadã cã piesele sunt jucate cu casa închisã, iar bilete nu se mai gãsesc în vânzare cu 2-3 sãptãmâni înainte de spectacole, plus cã mai mult de jumãtate din locurile sãlii sunt ocupate prin abonamente.  Teatrul de la Petrosani face turnee în tarã, este invitat în strãinãtate, iar relatiile cu lumea culturalã s-au înmultit si consolidat. Cronicile de specialitate vorbesc în termeni aprecitivi de „teatrul din provincie, care poate concura fãrã nici un complex cu teatre mari din tarã si chiar cu teatre din tãri ale Europei de Est”. Pe lângã ridicarea teatrului la asemenea nivel, managerul Nicoleta Lucretia Bolca a lansat proiecte pentru comunitate, a capacitat tinerii si în parteneriat cu Primãria Petrosani, cu CJH a organizat ani la rând „Festivalul vostru, al adolescentilor”, plus cã a dat curs fiecãrei invitatii fãcute de primãriile din Valea Jiului cu diverse ocazii speciale, actiuni caritabile etc.Dar cum unii politicieni, respectiv consilieri judeteni vãd într-un astfel de lãcas de culturã doar o functie si bani, încearcã sã dãrâme ceea ce s-a clãdit greu, cu multe sacrificii capacitând un public larg, public care era catalogat „de culturã redusã”. Cultura redusã a locuitorilor Vãii Jiului era  scuza fostilor manageri care au dus Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petrosani în pragul ruinei…

Aceiasi doritori de functie, din urmã cu 10 ani, trag sfori si acum pentru a prelua teatrul de la Petrosani. Printre consilierii judeteni, unii mai vocali, altii mai putin vocali dar primejdiosi precum câinele care stã la pândã pentru a ataca, se lucreazã, se denigreazã, se fac jocuri. Numele vehiculat este acelasi, cu cel care fãcea presiuni si la vremea respectivã pentru a fi numit director al teatrului, tot la Consiliul Judetean, desi omul nu are nici în clin nici în mânecã cu domeniul, doar cã a citit mult si este autor si coautor de carte…

Pentru amãnunte, am contactat pe conf. univ. dr. ing. Petru Hodor, presedintele Comisiei judetene de Activitãti Stiintifice, Învãtãmânt, Culte, Culturã, Sport, Tineret.

1-1„Oficial nu s-a discutat nimic… Stati linistiti pentru cã sub nici o formã ceea ce existã, ceea ce este de calitate si functioneazã nu va fi demolat niciodatã atâta timp cât suntem acolo. Teatrul Dramatic de la Petrosani este o carte de vizitã rarã pentru întreg judetul Hunedoara, nu doar pentru Petrosani si Valea Jiului” – a declarat presedintele Comisiei de Culturã, Petru Hodor.

Am mai încercat la alti membri ai respectivei comisii sã aflãm chiar si neoficial dacã lucrurile stau asa. Unii au bãnuit pronuntând acelasi nume, altii au declarat cã nu stiu nimic pentru cã ceilalti colegi de CJH probabil se feresc de ei stiind cã nu vor fi niciodatã de acord cu asa ceva.

„Categoric NU, nu vom schimba nimic atâta vreme cât Teatrul nostru din Vale are succes! Nu facem experiente si schimbãri acolo unde lucrurile merg bine, doar cã ne plac ochii sau orientãrile cuiva. Personal, voi apãra Valea, iar acest veritabil centru cultural, cu atât mai mult!” – a spus hotãrât Victoria-Alina Dunca, membru în Comisia de Culturã a CJH.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a fost scurt si clar: „O temã ca asta este exclusã din preocupãrile CJH atâta timp cât existã suficiente argumente pentru continuitate”. În încercarea de a afla pãreri ale locuitorilor din Valea Jiului, respectiv din Petrosani în mod special, concluzia ar fi una singurã. Dacã se va încerca înlocuirea conducerii pe criterii clientelare ale unor partide, se vor declansa proteste în stradã…

Ileana Firtulescu

Advertisements

9 comentarii la „Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” Petrosani vânat pentru functie si bani de parveniti politici

 • 14 noiembrie 2016 la 21:55
  Permalink

  Doamne fereste-ma, cu plavanul de hodor sef la cultura. Mai bine il puneau pe Buhaescu seful cartilor !

 • 15 noiembrie 2016 la 08:21
  Permalink

  Doamna Nicoleta Bolca a modernizat cladirea in interior dar mai ales la exterior dand un frumos aspect zonei . A mediatizat pe strada atragerea publicului la teatru . Actori tineri cu perspectiva . Ar fi pacat sao schimbe .

 • 15 noiembrie 2016 la 18:31
  Permalink

  hodor se ocupa din timisoara de teatrul de la petrosani?cum se poate asa ceva? explicati-mi si mie

 • 16 noiembrie 2016 la 17:09
  Permalink

  Hodore dute la Timisoara si lasa-ne ca n-ai facut facut nimic pe unde ai trecut si ai vanat numai banul. Dute puturosule ca ti-ai umplut destul matul !

 • 22 noiembrie 2016 la 08:46
  Permalink

  Schimbati-o domne odata pe Bolca!!!!!!!! Are un buget mai mare decat Teatrul National din Bucuresti!!!!!! Are mai multe premiere decat teatrele mari din tara!!!!!! Bai nesimtitilor de la CJH, o umpleti de bani si ziceti ca se face performanta?????? Slugareste angajatii ca pe hotii de cai!!! Dracu o sa iasa in strada pentru Bolca!!!!! Bai ce „lingai” sunteti!

 • 25 noiembrie 2016 la 12:55
  Permalink

  E dictatura in teatru! Bolca e un fel de Ceausescu! Ar trebui luata la bani marunti! In afara de asta nu se cuvine ca o „domnisoara” ca Bolca sa fie alcolica. Avem destui oameni capabili sa o inlocuiasca fara a se i se simti lipsa!!!

 • 27 noiembrie 2016 la 17:30
  Permalink

  nu va mirati, peste tot e vorba de politic, sunt sustinuti politic fara performanta fara examen in orice domeniu, astia voteaza pentru cei ce nu fac nimic pentru oameni, ba din contra, ziare, institutii le fac reclama ,dar prin oameni care au ajuns acolo politic ,nu prin merit, oameni care au ceva de castigat de pe urma politicului, altfel ar fi falimentari….rusine, asa ajung niste neicanimeni sa scrie in ziare, sa vorbeasca pe televiziuni, sa conduca institutii, sa ne educe copii si etc etc etc….rusine

 • 6 decembrie 2016 la 23:46
  Permalink

  Teatrul acesta nu e bun pt ca nu vorbeste despre minerii saraci care n-au nici macar suprafete arabile sa le cultive cu flori.

Comentariile sunt închise.