La 30 de km de Petroșani, în localitatea hunedoreană Pui, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, localnicii vin la târg. E prilejul potrivit pentru a-și lua haine de iarnă, papuci corespunzători, dar și nelipsitul pui al târgului, un fel de șirag din bucăți colorate de turtă dulce. La fel a fost și acum, dar cu oameni care poartă masca de protecție și fără animalele ce odată erau aduse la vânzare.

Nimeni nu mai știe când a început acest târg, dar localnicii, chiar și cei mai în vârstă, spun că veneau de prin satele învecinate încă de când erau copii. Vin pentru „puiul târgului”, acea turtă dulce colorată, despre care cei care o fabrică spun că a trebuit și ea să se adapteze pandemiei. E un șirag dulce, colorat, fără de care nu poți să pleci acasă, dacă ții la tradiții. „Ce este puiul Târgului? Păi este o tradiție străveche, care se pierde în timp. Și noi suntem cei care conti­nuăm, că s-a cam uitat. E turtă dulce”, mi-a spus un vânzător.
„Puiul târgului înseamnă tradiție și e făcut dintr-un aluat dulce, o tradiție de peste 100 de ani. Noi am preluat-o de la părinții noștri și sperăm ca și copiii noștri să o ducă pe mai departe. E aluat pe un șirag. un colier din turtă dulce, iar datorită acestui colier se spune aici puiul târgului”, a explicat un alt vânzător, care a spus că afacerea a preluat-o de la tatăl lui.

Și, în trecut, pentru fetele frumoase, puiul târgului avea și o oglindă. Tradiția spunea că în acea părticică de aluat colorat era de preferat să fie cuprinsă și o oglinjoară, doar că pandemia, pe lângă toate restricțiile cu măști și dezinfectanți, ori chiar distanțare, le-a impus vânzătorilor ce vin tocmai din Alba Iulia, să pună în locul oglinzii, o simplă bucată de staniol. „Acum, doctorii nu ne-au mai lăsat cu oglinjoară cum era odinioară, și ne-au spus să punem o folie. Asta este, ne-am adaptat la pandemie”, a mai spus vânzătorul.
Și nu e chip să ajungi la târg, fără să cumperi un astfel de șirag.
„Eu clar am venit pentru puiul târgului. E ok, nu cumpăr alte lucruri, că merg la piață la Petroșani, dar vin special pentru puiul târgului la acest târg”, a spus un cumpărător.
Dar lumea vine, se uită pe la tarabe, mănâncă o legătură de virșli produși aici și fierți într-o găleată uriașă, mai ia un mic la grătar, bea o cană de must și sigur caută și ceva de îmbrăcat. Și, dacă vara ies la muncă în șlapi, am aflat că există și varianta de iarnă, la care localnicii le spun papuci agricoli. Tot niște șlapi, dar îmblăniți. „Am cumpărat pantofi agricoli la târg și hăinuțe pentru nepoțele, dar și puiul târgului, tot pentru nepoțele. Vin la târgul acesta de 40 de ani, de când mă știu”, ne-a spus o femeie venită la târg.
„Înainte nu era atâta lume, veneau fără mașini, cu căruțe și cai. Era atunci târg de animale, vaci, porci, boi, acum nu”, rememorează un alt localnic, venit la târg să privească prin tarabele întinse peste tot.
„Venim aici să mai facem cumpărături și găsim de toate. Am luat încălțăminte, haine. Eu vin de când eram mică, că îmi aduc aminte că veneau și cu vite. Dar puiul târgului e același”, a spus o altă localnică.
Dar vânzătorii știu bine să se adapteze cerințelor. „Aceștia sunt papucii agricoli, cum le spun țăranii. Eu îi aduc de la București. Ăștia sunt de iarnă, iar vara sunt șlapi. Că ăștia sunt cu blană”, a spus unul dintre cei ce vindea la târgul de la Pui, slapi îmblăniți – papuci agricoli.
Localnicii din zonă, dar nu numai, au venit la acest târg în număr mare și în acest an. Traficul rutier a fost afectat și a fost nevoie de intervenția unor polițiști care să gestioneze circulația mașinilor, pentru că multe erau parcate pe kilometri întregi, pe marginea drumul național.
Diana Mitrache