Au creat vulcani care erup, din ziare vechi, bicarbonat și oțet, ori au arătat cum legile din fizică și chimie se pot învăța prin jocuri atractive. Vorbim despre copiii de la Școala Gimnazială I.D Sîrbu din Petrila, care au organizat Un târg de Științe în toartă regula.
Târgul de științe i-a cooptat pe toți, de la părinți, la elevi și cei mai fericiți au fost cei mici. Au venit cu propriile lor experiențe și abia au așteptat să le prezinte tuturor. „Am pus o sticlă și am lipit revistele și am pus bicarbonat, colorant și oțet”, a explicat o fetiță, modul în care ei au creat un vulcan, cu sticlă veche, ziare lipite peste și o substanță care a explodat, ca un vulcan adevărat.
„Am inventat o mașinuță și suflăm într-un pai care umple un balon. Apoi balonul propulsează mașinuța. A doua mașinuță este construită dintr-o cutie, paie și capace și merge cu aer”, au spus cei mici care au gândit mecanisme pe roți, acționate cu aer suflat dintr-un uscător de păr.
„Am vrut să aflăm poluarea din oraș. Așa că am pus vaselină pe 15 farfurii și le-am amplasat în mai multe zone. După o săptămână, rezultatul este că cel mai poluat este la mina Petrila. Și cel mai puțin poluat este la telescaun”, au spus băieții care au observat cât de diferite sunt zonele orașului.
„Ne-am gândit să facem un târg de științe pentru copiii mici și să le arătăm că știința poate fi și distractivă”, au spus elevii mai mari, care au venit cu mașinuțe complexe ce urmăresc conturul creat de ei.
„Ne bucurăm că le-am oferit copiilor posibilitatea să descopere magia științei, iar cu această inițiativă le aprindem curiozitatea față de știință”, au conchis cei mai mari.
„Ne-am dat seama că nu toți copiii au ocazia să vorbească în public și să lucreze la proiecte științifice, să își formeze un vocabular științific și de aici a venit ideea”, a spus prof Bianca Popescu, organizatoarea târgului.
Părinți, copii și profesori li-au dat mâna și au creat un târg excepțional, de la care toată lumea a avut de învățat câte ceva. „Prin aceste experimente, din această săptămână, elevii au evidențiat cât de important este să avem un mediu curat, ape curate, să intervenim în mediu, atât cât putem, prin acțiuni de ecologizare, de plantare de arbori, să îmbunătățim aspectul parcurilor, pentru că, de la mic, la mare, reușim să ne îmbunătățim stilul de viață”, a spus Coculeana Zorilă, director Școala I.D Sîrbu Petrila.
Târgul de științe este dedicat tuturor și fiecare clasă, pe grupe, a prezentat câte un experiment menit să explice ce se întâmplă în natură, să explice legile fizicii și ale chimiei și să aducă plus valoare în ecuația ecologiei.
Diana Mitrache