Țara Hațegului nu mai este singurul geoparc UNESCO. Membrii UNESCO, reuniți la Paris, au votat favorabil includerea ”Ținutului Buzăului”/”Buzău Land” în clubul geoparcurilor internaționale, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.
Din cele 16 geoparcuri
candidate doar 8 au fost validate, printre care și ”Ținutul Buzăului”.
După Țara Hațegului, ”Ținutul Buzăului” devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN).
Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.
„Succesul de azi este rodul unei munci de echipă ce reunește oameni din administrația județului, mediul academic, asociații și reprezentanți ai comunităților locale. Este recunoașterea unicității zonei și a muncii tenace, entuziaste și coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realitățile din Ținutul Buzăului. Acum putem spune că România are bazele unei Rețele Naționale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la întărirea identității locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri și la promovarea valorilor naționale în întreaga lume”, a declarat Lect. Univ. Dr. Alexandru Andrășanu, Universitatea București și Director Geoparc ”Țara Hațegului”.
În luna septembrie a anului trecut, Ținutul Buzăului a fost vizitat de doi experți UNESCO, care timp de trei zile au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii.
Monika BACIU