Țara Hațegului își menține titul de destinație ecoturistică, cel puțin până în anul 2024, arată Ministerul Turismului. Statutul de destinație ecoturistică se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare.
Conceptul de Destinație Ecoturistică a apărut pentru prima dată în cadrul variantei din 2009 a Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului și a fost preluat în varianta Strategiei aprobată prin Hotărâre de Guvern în anul 2019 (HG nr. 358/2019). Pe baza acelui prim document, autoritatea publică centrală pentru turism, împreună cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), a realizat sistemul de evaluare a destinațiilor ecoturistice din România, sistem care are la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS). Țara Hațegului – Retezat, a treia destinaţie ecoturistică certificată din România, a fost vedetă în deschiderea oficială a Târgului de Turism al României, primind diploma de recunoaștere din partea Autorității Naționale pentru Turism. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, reprezintă unul dintre cele două arii protejate din destinație, alături de Administrația Parcului Național Retezat.
Statutul de Destinație ecoturistică a fost obținut în urma vizitei de evaluare realizată, în cursul lunii iunie, de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România.
Monika BACIU