Confuzie intre viata si moarte. Statistici ingrijoratoare iasa la iveala la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara. Mai multi hunedoreni au beneficiat in cursul acestui an de indemnizatii. Pana aici nu e nimic iesit din comun, doar ca indemnizatiile au fost acordate persoanelor decedate.

“La nivelul directiei pe parcursul acestui an au fost sapte astfel de cazuri, pentru cinci persoane s-a acordat indemnizatia

aferenta gradului de handicap pentru o luna in plus dupa data survenirii decesului si nu doua luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca apartinatorii acelei persoane nu au prezentat certificatul de deces si nu au facut informarea asupra acestui eveniment, dar partea buna este ca acesti bani sunt in contul acestor persoane si se pot recupera. Suma care urmeaza sa fie recuperata si este in curs de recuperare este de doua mii de lei”, declara purtatorul de cuvant al DGASPC Hunedoara, Ionela Lazar.

Cei de la DGASPC Hunedoara spun ca colaboreaza si cu cei de la Evidenta Populatiei pentru a evita astfel de cazuri in care persoanele decedate beneficiaza de indemnizatie.

„Aceste situatii, noi ne dorim ca institutie sa fie cat mai putine sau chiar deloc, in acest sens directia avand proces de colaborare cu Directia de Evidenta a Populatiei si lunar se verifica baza de date a persoanelor care detin o indemnizatie si cu persoanele care sunt in baza de date a evidentelor politiei in ideea in care sunt persoane care poate isi muta domiciliul dintr-o localitate in alta sau chiar dintr-un judet in altul”, mai spune Ionela Lazar.

Indemnizatii suspendate

Exista si hunedoreni care au diferite handicapuri insa care nu beneficiaza de aceste indemnizatii. De ce ? Pentru ca nu s-au prezentat la sediul Directiei pentru a fi evaluati, drept pentru care ei au pierdut idenmnizatiile.

„In cursul anului trecut la nivelul directiei a avut loc o evaluare asupra persoanelor care prezinta probleme de sanatate si au un grad de handicap. La acel moment s-au facut instintari catre aceste persoane sa se

prezinte la sediul directiei noastre cu o serie de

documente care sa ateste starea lor de sanatate in prezent. Dintre persoanele chemate au fost douazeci si patru de persoane care au refuzat sa se prezinte. In aceasta situatie conform noilor reglementari aparute, directia a suspendat plata acestor indemnizatii pana cand aceste persoane fac dovada situatiei lor sociala, medicala si

psihologica.

Din fericire, din aceste persoane s-au adresat instantei si se afla pe rolul instantei un proces. Noi speram din tot sufletul ca aceste persoane, prioritar, sa vina cu documentele pe care le solicita legislatia din punct de vedere social, medical, psihologic, astfel incat sa se realizeze reevaluarea pe cale legislativa”, a incheiat purtatorul de cuvant al DGASPC Hunedoara.

Mai mult decat atat, sunt cazuri in care persoanele cu handicap nu se pot prezenta la sediul Directiei la Deva din motive bine intemeiate. Au probleme locomotorii. Nu au unul sau ambele picioare. Insa legislatia in vigoare ii obliga pe acestia sa se prezinte trimestrial la evaluare pentru ca inspectorii sa verifice daca nu le-au crescu mainile si picioarele. In evidentele directiei exista 18.780 de hunedoreni cu grade de handicap grav si accentuat, iar aproximativ 1.500 dintre acestia sunt minori.

Raul IRINOVICI