Canalizarea în Valea Jiului este afectată de secetă, pentru că apele pluviale sunt scăzute, dar problema cea mai mare vine acum, când încep oamenii să taie porcii pentru Crăciun. Și, dacă sistemul se colmatează, nici utilajele nu pot interveni, din cauza temperaturilor scăzute. Așa că Apa Serv cere ca oamenii să fie atenți.

Sistemul de canalizare se poate înfunda oricând, pentru că oamenii aruncă tot ce găsesc prin gospodării în canalizare. Și de aici, până la colmatarea sistemului este doar un pas.
Specialiștii de la Apa Serv atrag atenția că Ignatul le creează mari probleme și că ar trebui să nu aruncăm deșeurile în canal.
„Urmează luna decembrie și sacrificarea animalelor, iar asta aduce din nou dificultăți în rețeaua de canalizare, pentru că toate grăsimile ajung în canal. Dacă societățile de preparare a cărnii au separatoare de grăsimi, în locuințe nu avem, iar ele ajung în canalizare și o înfundă. Noi nu putem trimite voma în scurt timp și trebuie să intervină omul și eficiența este mult mai mică. Trebuie să avem mare grijă cu ce aruncăm în canal”, spune Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Utilajele nu pot interveni, mai spun cei de la Apa Serv, pentru că nu funcționează la temperaturi negative, iar asta complică, în fiecare final de an, intervențiile la sistemul de canalizare. Și, pentru că apa menajeră se intersectează cu cea pluvială, tot ce aruncăm în albiile râurilor și ajunge în canale, colmatează sistemul.
„Debitele sunt așa de mici, încât apar depuneri. Dacă nu folosim instalația menajeră, doar pentru apa menajeră, ajungem în situația în care blocăm canalizarea. Urmează perioada cu temperaturi negative, iar intervențiile nu vor mai fi mecanizate. Asta pentru că la temperaturi de sub minus 2 grade Celsius să folosim echipamentele mecanizate și va trebui să intervenim manual. Asta duce la întârzierea intervenției și asta crește timpul și nemulțumirea oamenilor”, a mai precizat managerul Cristian Ionică.
Apa Serv a avut zeci de campanii în care specialiștii de aici au subliniat faptul că niciodată canalizarea nu trebuie să devină coșul de gunoi, dar, cu toate acestea sistemul se înfundă periodic.

Diana Mitrache