Departe de zgomotul masinilor, între munti, sub cerul liber si doar la câtiva km de orasul Uricani, a rãsãrit o tabãrã ineditã, cu corturi suspendate pe punti din lemn. Locatia pare desprinsã din povesti, iar cei care lucreazã încã la amenajarea ei spun cã aici, cei care vor veni, se pot lipsi de telefonul mobil, se rup de cotidian, dar vor avea parte de tot ce le poate oferi natura si, dacã au noroc, vor vedea chiar animalele din pãdure.
„Ne aflãm pe Valea Iarului, zonã ce se întinde pânã spre circurile glaciare, dezvoltate în calcar dolomitic. Este o zonã mai mult decât extraordinarã si initiativa fiului meu si a partenerului lui este mai mult decât lãudabilã, pentru cã au creat un alt fel de resort în care sã îti petreci timpul liber mai aproape de naturã si în naturã”, a spus George Resiga, salvamontist, partener al taberei. Dacã ajungi pânã pe Valea Iarului, atunci vei observa cum privelistea îti taie respiratia, iar tabãra cu corturi frumos asezatã pe poduri din lemn este tot ce îti poti dori. E multã liniste, totul e creat din materiale ecologice, iar natura nu poate fi nicicum afectatã. De altfel, acolo, în inima Retezatului, între munti, de la usa cortului, poti admira un peisaj ce, pentru iubitorii muntelui, e de-a dreptul uluitor. Ce vor oferi cei din tabãrã, este tot ce poti cere, atunci când te decizi sã stai în naturã.
„Aici gãsim cazare la corturi pregãtite si încãlzite si chiar dusuri, WC-uri, cât si posibilitatea de a accede cãtre circurile glaciare din Retezatul Mic, Godean, ori Valea Cernei. Potentialul este mai mult decât extraordinar, sunt trasee turistice pedestre. Ne aflãm, de altfel, în una dintre cele mai mari zone carstice din tarã, drept pentru care se pot aborda diverse cavitãti naturale, dar existã si posibilitatea de a accede cu bicicletele pe diverse trasee, spre Cerna, Tismana. Sunt peste 15 trasee de alpinism si se cam poate face aici tot ce este legat de turismul la munte”, a mai adãugat Resiga. Corturile sunt speciale si foarte fiabile, încãpãtoare, iar tabãra îsi va primi primii turisti în scurt timp. Încã se lucreazã si se fac ultimele amenajãri, iar la final, fiecare cort va fi încãlzit, cel putin noaptea, cu calorifere ce functioneazã cu energie produsã de panourile solare, iar cei care iubesc natura au aici, timp de 3 luni pe an, un loc de poveste.
Diana Mitrache