S ituație fără precedent în Valea Jiului, unde, pe drumul ce duce spre Herculane, sute de oameni au rămas blocați în mașini pe un drum extrem de periculos. Mașinile erau foarte vechi, iar mai toate au fost avariate. Doi oameni au avut nevoie de ajutor, iar salvamotiștii din 3 județe, ajutați de jandarmi și polițiști, au reușit să îi scoată de pe drumul forestier cu aluviuni și bolovani, la un pas de prăpastie.
Acțiunea salvatorilor s-a încheiat puțin după miezul nopții, iar salvamontiștii din 3 județe au ajutat, împreună cu pompierii și jandarmii, la degajarea drumului. Potrivit salvatorilor, două persoane din grupul celor aproximativ 500, care au pornit spre munte, au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite, dar nu din cauză că se blocaseră acolo. Mașinile au și ele avarii. Aproape toate au galeriile de evacuare și tobele distruse, pentru că autovehiculele erau joase și nu au făcut față drumului din zona aflată între Izvoarele Cernei și Câmpușel, în județul Hunedoara, pe artera cunoscută în zonă ca Drumul lui Băsescu.
Unul dintre salvamontiștii care a participat la eveniment ne spune ce a văzut acolo.
„Ei au venit de pe Herculane și se îndreptau spre noi. Convoiul venea din Germania. Cursa se numește Carbage run și în condițiile de participare era stipulat ca prețul unei mașini să fie unul foarte mic și să aibă o vechime de peste 15 ani. Dar erau mecanici și șoferi buni, însă, nu au știut unde au venit. Organizatorul, probabil, s-a gândit la acest traseu, dar nu a știut cum este”, a spus Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.
Erau turiști germani, din Danemarca și Austria, care, așa cum au declarat, voiau să ajungă, prin Valea Jiului, în Caransebeș, pe aeroportul unde urmau să campeze. În zona Văii Jiului, însă, a fost cod galben de ploi, iar pe drum au ajuns bolovani, aluviuni, făcându-l impracticabil. De altfel, într-o zonă spectaculoasă, cu defileu și prăpastie adâncă, mașinile nu au mai putut înainta.
„Este un drum spre off road, nu era practicabil. I-am ajutat să treacă mai departe de Pasul Jiu Cerna. E un loc denumit Râpa Dracilor, cu o pantă foarte abruptă și pietruită și acolo s-au segmentat de grup și nu aveu comunicare. Organziatorii au zis că erau cam 250 de mașini și, în medie, cam două persoane în fiecare mașină”, a mai precizat unul dintre salvatori.
Coloana de mașini în care se aflau sute de oameni se întindea pe 30 de km, pe un drum îngust, cu denivelări și blocat, pe alocuri, de aluviuni și bolovani. Drumul este semnalizat corespunzător și este închis circulației publice.
În munte, au rămas două mașini care nu mai puteau funcționa că erau prea avariate, iar oamenii au reușit să treacă prin Valea Jiului și să își continue drumul.
Diana Mitrache