Sute de oameni rãmasi singuri în locuintele lor au acum nevoie de ajutor. Sunt pãrintii celor ce au plecat sã lucreze în strãinãtate, iar acum i-au abandonat, bãtrâni si bolnavi. Legile spun cã ar trebui ca autoritãtile locale sã îi ajute.
ONG-urile fac recensãmântul si, potrivit unor date oficiale, numãrul celor ce au nevoie de servicii sociale, doar în Petrosani, este de aproape 600 de oameni, alte vreo 30 de femei au nevoie de ajutor, împreunã cu copiii lor, 3 persoane au fost identificate fãrã adãpost, iar vreo 300 de bãtrâni au nevoie sã fie institutionalizati, 13 dintre ei fiind în risc de sãrãcie. Sunt statistici recente ale Ministerul Muncii, care vor sã implementeze un sistem de politici publice de incluziune socialã.
„Noi, prin serviciul de asistentã socialã, avem în evidentã foarte multe persoane cu aceastã nevoie si, prin colaborarea pe care o avem cu ONG-urile specializate în asistentã socialã, reusim, în bunã parte, sã le asigurãm si asistentã medicalã la domiciliu, pentru persoanele care nu pot sã se gospodãreascã asa cum trebuie. Vin apartinãtorii sã ne spunã de ei, sau ONG-urile care se ocupã de aceastã activitate, cu solicitãri. Avem contracte cu aceste asociatii, nu stiu suma exactã pe care o alocãm, dar cel putin cu una dintre acestea, cum este Caritas, avem un contract de 1.500 sau 2.000 de lei, pentru îngrijirea la domiciliu a acestor persoane”, a precizat Tiberiu
Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.ONG-urile au invitat recent administratiile publice sã facã un recensãmânt al nevoilor de acest fel si le cer sprijin financiar pentru a face fatã sãrãciei si lipsurilor care îi afecteazã pe acesti bãtrâni.
Diana Mitrache