Pe lângã frumusetile naturii care pot fi vãzute în judetul Hunedoara, frumuseti care de-a lungul timpului au atras foarte multi turisti din tara noastrã si nu numai, noastre au devenit foarte cãutate de ”vânãtorii” de supranatural si mituri care nu au putut fi explicate pânã acum.
Aceste zone de care se tot vorbeste si care au devenit ca un loc de pelerinaj pentru acesti împãtimiti de supranatural sunt situate în vestul judetului.
Turism energetic în Sãcãrâmb
Unul dintre acestea este Sacarambul un fost mare centru minier, din care se extrãgea mult aur. Aici se poate vizita una dintre cele de mai renumite rezervatii de fag, în “Pãdurea de Argint” , situatã în estul Sacarambului. În aceastã pãdure s-au construit trei clãdiri din lemn de brad ce au acoperisul sub formã de piramidã, pe baza hexagonala. Aici se presupune cã oamenii senzitivi simt vibratii înalte, tratând bolile fizice si cele spirituale. În acest loc se afla unul din vârfurile “Triunghiului Vietii”, Manipura sau Oceanul de energie, ce corespunde pexului solar. Acesta este un centru energetic de culoare galbenã, ce se crede cã a fost creat de marile zãcãminte de aur existente încã sub dealurile Sacarambului. “Triunghiul Vietii” mai dispune de încã douã vârfuri care se afla în muntii Rarãu “Centrul inimii” si Sumuleul Silvaniei “Centrul coloanei”.
În Sacaramb este prezentã o ionizare negativã si un magnetism pozitiv, fiind a treia localitate din tara care dispune de acest avantaj, fiind benefica atât pentru spirit, cât si pentru organism.
Fenomene paranormale în Retezat
Alte fenomenii stranii se învârt si în jurul vârfului Gugu din Masivul Retezat. Fenomenele de aici au fost semnalate de foarte multi ani, multi dintre cei care au venit aici pentru a studia aceste fenomene rãmânând pur si simplu fãrã cuvinte dar si fãrã o explicatie logicã. Despre fenomenele stranii petrecute în preajma vârfului Gugu, despre atmosfera apãsãtoare sau despre “exploziile” luminoase ce pãreau sã tasneascã din munte, spre cer, ori despre “accidentul” în care un avion a fost, pur si simplu, pulverizat. Multe mituri si povesti spuse la gura sobei ne relateazã cã a fost un dragon mare care era încolãcit pe cel mai înalt vârf de munte, de unde arunca flãcãri fierbinti în toate vãile din jur. Acest munte înalt era locul care noi acum îl numim Retezat. Dacã este adevãrat cã a existat un munte Sacru si Sfânt, Kogaionon la daci, un munte foarte înalt cu o pesterã în vârf unde locuia un sihastru, marele preot a lui Zamolxis, care citea semnele cerului. Acel sihastru mai avea în grijã si aducerea jertfei zeului suprem.
Unii zic cã acesta se localizeazã în regiunea cetãtilor din Muntii Orãstiei, acolo unde se aflase pe vremuri capitala vechiului regat al dacilor, altii cred cã întreg ansamblu se aflã undeva pe muntele Gugu cu pestera.
Muntele Gugu, sau Vârful Gugu cum este cunoscut, masiv înconjurat de mistere încã neelucidate, este un loc recomandat spre vizitare doar celor “tari de inimã”, pregãtiti sã cunoascã tainele locului. Se spune cã la anumite ore din zi, muntele dispare privirii, si, în plus, au fost semnalate tot felul de fenomene stranii – fenomene energetico-informationale care sunt specifice doar în locurile cu o încãrcãturã si densitate informationalã foarte ridicatã.
Dispãruti pentru eternitate în Cincis
Pe lângã aceste locuri pline de fenomene care nici pânã în prezent nu au o explicatie logicã din partea cercetãtorilor care au fost de nenumãrate ori în zonã, mai existã si lacul Cincis care a luat nastere în urma inundatii satului care era în acea zonã, zonã care si în prezent ascunde multe lucruri care nu pot fi explicate logic, mai mult decât atât si celor care locuiesc în acea zonã fiindu-le teamã sã vorbeascã despre toate lucrurile care s-au petrecut aici. Sãtenii spun cã aici în fiecare an, lacul ia ca tribut viata unui om. De cele mai multe ori, aceste persoane care sfârsesc în adâncurile lacului nu sunt gãsite niciodatã, trupurile lor rãmânând pe ”altarul„ lacului.
Nu putem decât sã sperãm cã toate aceste ”forte” care existã în judetul nostru vor ajuta si economia si bunãstarea locuitorilor pentru cã pânã la urma fie mit, fie realitate populatia judetului are foarte multe nevoi…
Incluse în programele turistice
Atât Sãcãrâmbul cât si zona Cincisului sau în zona Retezatului au fost introduse în programele turistice ale unor operatori. În ambele zone, au rãsãrit mai multe spatii de cazare.
Monika BACIU