Pacientii internati la Spitalul de Urgenta Petrosani si apartinatorii lor sunt total nemultumiti de noul sistem „de securitate” implementat de conducerea unitatii medicale. Chiar si preotul institutiei spune ca erau lucruri mult mai importante de realizat inainte de acest proiect a carui implementare a costat 45.000 de lei.
Bariera, cititor de carduri sau camere de supraveghere sunt componentele unui sistem prin care conducerea Spitalului de Urgenta Petrosani incearca sa limiteze „debandada” din institutia medicala. Un sistem de securitate pentru care s-a platit, din fondurile proprii ale spitalului, 45.000 de lei si care, spune managerul unitatii – Alin Vasilescu – este in concordanta cu prevedere Ministerului Sanatatii.
„In Spitalul de Urgenta Petrosani a putut intra cine a vrut, cum a vrut si pe unde a vrut, lucru nefiresc pentru o institutie medicala”, a declarat dr. Alin Vasilescu. Acesta a precizat ca, in anii trecuti in spital au avut loc mai multe furturi ale unor bunuri apartinand bolnavilor sau cadrelor medicale.
In plus, mai spune acesta, este necesara o limitare a agentilor microbieni, in conditiile in care imunitatea pacientilor este oricum scazuta pe fondul afectiunilor de care sufera.
In consecinta, s-a apelat la un control mai strict pentru cei care intra in spital si aplicarea unor taxe. Asa ca, de la inceputul acestei luni, accesul in spital se face doar cu carduri de acces, atat pentru personalul angajat – care se si ponteaza electronic – cat si pentru vizitatori. In plus, pentru apartinatorii care doresc sau trebuie sa stea langa bolnav si in afara orelor de vizita se emite un bilet de voie pe 7 zile, contra sumei de 7 lei si a buletinului lasat in custodie. Iar pentru cei care vor sa intre cu masina in curtea spitalului, si nu sunt angajatii institutiei medicale, a mai fost stabilita o taxa, de 5 lei pe zi, asta ca sa nu mai intre oricine si sa incurce ambulantele, dupa cum spune managerul SUP. si, pe langa toate acestea, in spital si in curte s-au montat camere de supraveghere. 32 la numar.
Sistemul starneste nemultumiri
Dar, in timp ce managerul SUP vorbeste in termeni laudativi despre sistemul implementat si despre utilitatea lui, pacientii au cu totul alta parere.
„Am iesit sa-mi cumpar ceva de al chiosc si acum am ramas pe dinafara. Nu mi se pare corect ce au facut”, a spus o femeie insarcinata care a tras minute bune de usa, pana cand a gasit pe cineva sa-i deschida.
„Nu e prea corect ce au facut. Suntem in Uniunea Europeana si trebuie sa ne raliem cu ei, nu? Era suficient sa puna un sistem de paza, de securitate, dar fara bani”, a declarat un barbat care venea in vizita la matusa lui internata aici. Iar preotul SUP, Ionel Zarie, pune degetul pe rana: „Ca de obicei, romanul pune intotdeauna carul inaintea boilor. Erau alte prioritati. Nu sunt cearceafuri cum trebuie, nu sunt saltele, mancarea este cum este… Erau destul de facut inainte de acest sistem”.
Carmen Cosman