Stai si te minunezi de ceea ce spun marii responsabili cu administrarea tãrii. Sâptãmâna trecutã a avut loc o conferintã la nivel înalt cu tema ”Industria extractivã – miliarde de euro din minerit”, organizatã de revista Capital, la care au participat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Ionel Blãnculescu, analist si consilier al premierului Victor Ponta, Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, fostul director al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Laurentiu Bogatu, avocati, jurnalisti. Conferinta s-a dorit a fi una care sã ofere decizii, pentru cã solutii sunt, ele trebuie doar aplicate, dacã are cine.
Respectiva întâlnire a fost una a lamentãrilor, contatãrilor si repunerea pe tapet a lipsurilor legislative si a ”minunilor” ce nu ar trebui sã se petreacã într-o tarã normalã.
Vosganian deschide minele, dar n-are cu ce
Ministrul economiei a fãcut niste precizãri/constatãri care bulverseazã având în vedere cã vin din partea unui guvernant. „Procesele de privatizare au fost mai lente, iar managementul de stat a fost deplorabil, sã folosesc un cuvânt mai moale. În momentul de fatã, suntem în situatia de a recupera aceastã industrie.(…) Prin modificarea Legii minelor, vor putea fi demarate negocierile cu investitorii în vederea redeschiderii perimetrelor aflate în conservare sau închise“, a spus oficialul statului, pe care stat îl numeste a fi deplorabil în management.
La rândul sãu, Ionel Blãnculescu a arãtat cât de binecuvântati suntem ca tarã si cã trebuie demarate proiecte, lucru care se spune de 22 de ani. „Avem un stat binecuvântat de naturã, iar acest mix energetic poate face din România un pilon în aceastã zonã a Europei“, a spus Blãnculescu.
Aberatia Cãrbunele – lichidare urmatã de relansare
Si cum cãrbunele a fost un timp ocolit de participantii la conferintã, marsându-se doar pe gaze, un avocat a spart greata. ” Prea îmi este teamã cã în privinta industriei extractive de cãrbune s-ar putea sã fim martorii unor lichidãri urmate de relansare“, a declarat Laurentiu Pachiu, avocat specializat pe sectorul de energie, rãspunzãnd la întrebarea „Care este viitorul industriei extractive: lichidare sau relansare?“, adresatã de directorul editorial al Capital, Claudiu Serban, în calitate de moderator al conferintei. Preluând spusele ministrului Energiei în diverse situatii derulate pânã în prezent, Maricel Popa, secretarul de stat în Ministerul Economiei, a precizat cã în unele state europene cãrbunele a reintrat pe agenda autoritãtilor. Un exemplu în acest sens este Germania, care a început sã dezvolte minele de cãrbune închise si sã închidã centralele nucleare. „Cãrbunele reprezintã o importantã resursã energeticã ce meritã exploatatã. Când nu bate vântul sau este secetã, ce faci? Nu poti sã produci energie. La aceastã datã piata regionalã este un pic scãzutã, productia de cãrbune fiind influentatã de scãderea cererii de energie. Totusi, în Uniunea Europeanã si pe plan mondial cererea de produse miniere, în special pe produse neenergetice este în crestere. Acest lucru nu se manifestã si în România deocamdatã. România doreste sã sustinã dezvoltarea economicã prin exploatarea unei game cât mai variate de resurse minerale indigene“, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Economiei.
S-a discutat de taxe si redevente mari care alungã investitorii, de impozite fãrã noimã, de foamea de bani a statului român care procedând astfel poate face rãu.
Ca urmare, s-a constatat, s-au lamentat, s-au ”confesat” si atât. Pentru cã ministrul nu are legi, statul nu are bani, programele, care existã, lipsesc cu desãvârsire…
în practicã. Deci, o conferintã organizatã greu, care aratã îngrijorarea initiatorilor, dar degeaba…
Ileana Firtulescu