În perioada 16–22 octombrie 2017, Agentia Nationalã împotriva Traficului de Persoane (ANITP) implementeazã campania nationalã Sãptãmâna prevenirii traficului de persoane, pentru al saselea an consecutiv, dedicatã marcãrii Zilei Europene de luptã împotriva traficului de persoane – 18 octombrie. S-a luat în considerare o astfel de zi, datã fiind amploarea pe care acest fenomen l-a luat în tara noastrã. Tem ape care s-a marsat în acest a fost
„Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bunã informare a cetãtenilor” – si existã chiar un cont în care se pot face donatii pentru eradicarea acestui fenomen: ROFSIP2016OS5A10P02. La nivel regional, în cadrul campaniei “Sãptãmâna luptei împotriva traficului de persoane”, fiecare dintre cele 15 Centre Regionale ale ANITP va desfãsura, în judetele din aria de competentã, activitãti de informare si prevenire destinate publicului larg si categoriilor vulnerabile.
Organizatorii îsi propun desfãsurarea a peste 163 de activitãti prevenitive în scoli, licee, centre de plasament, centre de culturã sau spatiul public si vor reuni principalii factori de decizie la nivel judetean în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, în cadrul sedintelor inter-institutionale judetene anti-trafic.
În acest context, Centrul Regional Alba Iulia din cadrul Agentiei Nationale împotriva Traficului de Persoane desfãsoarã activitãti de informare în toate cele trei judete de competentã, în parteneriat cu Inspectoratele scolare ale judetelor Alba, Sibiu si Hunedoara, cu Episcopia Devei si a Hunedoarei, precum si cu Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2007, ca urmare a recomandãrii Parlamentului European, precum si a propunerii înaintate de cãtre Comisia Europeanã, data de 18 octombrie a fost desemnatã „Zi Europeanã de luptã împotriva traficului de fiinte umane”.
Ce spun statisticile?
Numãrul total al victimelor acestui tip de trafic identificate în perioada 2011-2015 este de 4622 (1048 în 2011, 1041 în 2012, 896 în 2013, 757 în 2014 si 880 în 2015). Majoritatea victimelor identificate o reprezintã femeile (66%). Numãrul copiilor victime ale traficului a fost de 319 în 2011, 370 în 2012, 300 în 2013, 290 în 2014 si 316 în 2015. Pe parcursul perioadei de referintã, principala formã de exploatare a victimelor identificate a fost exploatarea sexualã (54% dintre victime), apoi exploatarea prin muncã (34%) si cersetoria fortatã (6%). În afarã de asta, autoritãtile au identificat 23 de victime ale traficului vizând folosirea victimelor în cadrul unor activitãti infractionale. În alte cazuri, era vorba despre de alte tipuri de exploatare (sau de tentative de exploatare) neprecizate. Majoritatea victimelor erau de nationalitate românã, iar tãrile de destinatie erau Italia, Spania, Germania, Franta, Grecia, Polonia si Marea Britanie. Amploarea traficului intern, adicã în interiorul României, era în crestere: între 2011 si 2014, aproximativ 35% dintre victimele identificate au fost supuse acestui trafic intern. În ce priveste copiii, proportia victimelor din traficul intern era cu mult mai ridicatã (78%). În decursul perioadei 2011-2014, 15 cetãteni strãini au fost identificati ca victime ale traficului (7 cetãteni din Republica Moldova, 5 din Bangladesh, 1 din Grecia, 1 din Serbia si 1 din Polonia). Cu toate acestea, procedurile de identificare a victimelor cetãteni strãini nu pare sã fie bine dezvoltate în România. Cu toate cã mass media a semnalat cazuri de cetãteni strãini supusi exploatãrii în România, mai ales cazuri de persoane angajate pentru munci domestice, absenta unui control eficient de cãtre autoritãtile publice a conditiilor în care lucreazã persoanele în cauzã, duce la foarte putine cazuri deja identificate. Toate aceste date se regãsesc în raportul Consiliului Europeo, document care este realizat de Grupul de experti pentru lupta împotriva traficului de persoane (GRETA) instituit în virtutea art. 36 al Conventiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de persoane.
Diana Mitrache