Peste 60 de copii din toatã tara sunt acum în Straja, într-o tabãrã de nutritie si sãnãtate. Fac miscare, urcã pe munti si, dupã ce înving în lupta cu dealul abrupt, înving si în lupta cu kilogramele în plus, dar, mai ales, în lupta cu ei însisi si cu cei din jurul lor.
Sunt copii care vin aici prima datã, au mult curaj, dorinta de a deveni mai slãbuti si aici învatã sã nu mai ajungã la chioscul din colt, unde pot cumpãra ceva ce sigur îngrasã. Tabãra este destinatã oricui, însã, cei mai multi dintre cei care ajung aici sunt supraponderali, dar constienti de problemele lor, pe care usor, usor, le rezolvã.
Helmut Duckadan jr. „se trateazã” si el
Printre cei care alergau si dansau pe ritmuri antrenante, l-am gãsit chiar pe nepotul lui Helmut Duckadam. El singur spune cã, desi sportiv, are tendinta de a deveni un urias si asa a ajuns sã învete ce greseli face. „Am vrut sã slãbesc si i-am zis la mami cã vreau asta si asa am ajuns aici.  E foarte  frumos, îmi place foarte mult. Practic si fotbal si îmi place sportul, dar am nevoie de îndrumarea celor de aici. Facem  zilnic acelasi lucru si e greu doar dacã urcãm pe munte, în rest, mã acomodez”, a spus Helmut Ion Duckadam, un copil curajos, care, alãturi de ceilalti, învatã sã devinã responsabil.
Trebuie sã crezi în visele tale!
De urcatul pe munte se plâng toti copiii, dincolo de lipsa telefonului, sau a fast food-ului pe care au reusit sã le ignore în timp. Asta, pentru cã fiecare crede acum în visul lui. „Este prima oarã când vin în Straja. E foarte frumos si cu multe activitãti interesante. Am avut o problemã cu niste alergii si intolerante la mâncare si am început sã iau în greutate si mama a vãzut aceastã tabãrã si m-a trimis aici. Pentru mine nu este obositor, e relaxant. Nu conteazã cât de greu este, ci important este sã crezi în visele tale”, ne spune Ariana Vulcan, din Ploiesti.

 „Am venit aici fiindcã vreau sã slãbesc si sã învãt sã îmi trãiesc viata sãnãtos si frumos si pentru vacantã. Am reusit sã dau jos chiar 3 kg si foarte mult din grãsimi am dat jos, ceea ce este foarte important. Sincer sã fiu, drumetiile sunt cele mai grele, dar îmi plac. Prima drumetie a fost foarte lungã si am obosit tare, însã, în munte avem voie sã strigãm si sã ne exprimãm asa cum vrem”, a explicat si Codrin, din Vaslui
„Am venit ca sã slãbesc si sã am o viatã sãnãtoasã. Îmi place foarte mult. Acasã nu mâncam sãnãtos, doar fast-food-uri si era si magazinul aproape, aici nu avem magazin si nici bani de buzunar. Sigur o sã am grijã si acasã. Îmi scriu în carnetel fiecare masã si o sã încerc sã mãnânc si acasã dupã regulile din tabãrã”, ne zice si Cristina Nagy, din Aiud.
Au depins reguli de nutritie si cei care se ocupã de ei le-au explicat exact ce ar trebui sã mãnânce, fãrã sã lipseascã bomboanele, clãtitele sau înghetata, dar o preparã ei si o mãnâncã cu moderatie.
„Rolul meu, ca nutritionist, este, în primul rând, de a-i ajuta pe copii sã dobândeascã un stil de viatã mai sãnãtos, cu ajutorul alimentatiei sãnãtoase. Noi mergem pe principiul, inclusiv în meniuri, pe cantitate. Putem mânca câte putin din toate, atâta timp cât este cantitatea optimã. Dacã avem moderatia ca si principiu de bazã, este bine”, a declarat Raluca Topan, nutritionist dietetician, iar colega sa Iulia Hãdãrean, tot  nutritionist, a completat-o: „Este o tabãrã diferitã de altele, prin faptul cã dureazã 3 sãptãmâni. Stãm o perioadã lungã. Ne dorim sã le implementãm principii legate de stilul de viatã, asa încât sã le poatã continua si acasã. Avem si activitãti de gãtit sãnãtos în care ei învatã ce ingrediente sunt sãnãtoase si ce preparate sã facã acasã, cu pãrintii lor”.
Miscarea, însã, nu e totul, pentru cã, uneori cedeazã si aici intervin psihologii taberei. „Unii copii vin cu tot felul de dificultãti emotionale, pe lângã dificultatea de a-si regla mâncarea si, împreunã cu nutritionistul si cu antrenorii de sport îi ajutãm sã înteleagã cã mâncarea nu este doar alimente, ci un efort constient de decizie si alegere, în care trebuie sã lucreze cu emotiile lor, sã îsi amâne recompensele si sã îsi gândeascã din timp masa”, spune Andrada Cozma, psiholog. „Misiunea mea este sã îi fac pe copii sã se cunoascã mai bine, sã se înteleagã  pe ei si pe ceilalti, sã înteleagã ce le declanseazã mâncatul în exces si ce pot face sã îl combatã”, a completat cel de al doilea psiholog, Daniela Dociu.
Rezultatele în aceastã tabãrã sunt vizibile de la o zi la alta, iar asta ne spune unul dintre  veteranii de aici. Dan a venit an de an si a slãbit uluitor, asa încât acum poate doar sã se întretinã, fãrã sã mai se lupte cu kilogramele în plus.
„În general am dat jos vreo 10 kg. Cel mai important lucru pe care  l-am învãtat este cã  trebuie sã mãnânc  moderat, sã fac diferenta între poftã si foame si dacã mãnânci o felie de tor, faci mai mult sport”, ne spune Dan veteran în tabãra de nutritie.  Sport, miscare, tipete si joc. Acesta este rezumatul unei zile la munte, la Straja si de asta se ocupã oameni calificati. „Chiar în tabãra trecutã am avut copii care au slãbit 8 sau chiar 10 kg si s-a vãzut foarte mult si în cm. Dincolo de toate obiectivele, ne propunem ca dupã tabãrã, sã aibã un ritm de viatã sãnãtos, adicã activitate constantã, alimentatie sãnãtoasã si o gândire sãnãtoasã. Cum facem sã fie distractiv? Le punem muzicã, facem jocuri de miscare, stafete, competitii, drumetiile în care tipãm si ne distrãm si asa facem si mai bine”, a spus Ciprian Mardare, profesor de sport, care face cu ei multe antrenamente,  zilnic.  Trei sãptãmâni par putine, dar pentru cei de aici, primele zile, cele de acomodare, sunt cele mai grele. Urmeazã apoi rutina, cu care spun cã se obisnuiesc repede, iar la final, fiecare are ocazia sã petreacã ultimele zile cu pãrintii. Si acestia sunt învãtati cum sã le pregãteascã mesele si cum sã facã restrictiile sã nu mai parã un dezastru. Rezultatul: câteva kg în minus, cu care copiii se pot mândri, la întoarcerea printre colegii de scoalã, nemilosi cu cei mai  grãsuti.
Diana Mitrache