Odată apelat 112, salvatorii pot ști care este locația prin GPS a telefonului mobil. Această aplicație a devenit operațională și vine clar în sprijinul celor care, spre exemplu, se rătăcesc pe munte.

Județul Hunedoara avea nevoie de o astfel de îmbunătățire a serviciului.
Pentru a veni în sprijinul oamenilor care au nevoie de ajutor, STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a dezvoltat și o aplicație pentru telefoane mobile – Apel 112, care permite apelarea numărului de urgență și transmiterea coordonatelor GPS către autorități.
În acest fel, echipele de salvatori pot interveni mai rapid și mai eficient. În plus, cresc șansele de salvare în situații ce pun în pericol viața, proprietatea și
mediul.
Apel 112 este aplicația pentru telefoane mobile cu sisteme Android și iOS, dezvoltată de STS, capabilă să citească informația de localizare generată de serviciile de localizare existente pe telefon și să transmită poziția geografică a telefonului către Serviciului de urgență 112. Aplicația este gratuită și poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicații Google Play și AppStore.
Potrivit statisticilor, periodic, la numărul unic de urgență 112 se primesc apeluri din zone montane prin care sunt anunțate situații în care turiștii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. De aceea, este foarte important ca aceștia să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112 și instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a putea fi localizați cât mai repede în situații dificile, astfel încât echipele de intervenție să ajungă la ei în cel mai scurt timp.

Avem și zone „albe”
Zonele şi traseele din Munţii Retezat care în prezent nu au acoperire GSM sunt: Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tăul Peleaga, Tăul Peleguţa, Platoul Radeş-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galeşului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpuşel, Cîmpu Mielului şi Cabana Buta. Salvamontiștii, ori jandarmii montani reușesc cu greu să localizeze un rătăcit, despre care află date de la rudele de acasă, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situații, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Recent, însă, salvamontiștii hunedoreni au primit noi dotări de la STS, care să îi ajute în misiunea lor.
Acest lucru a fost posibil datorită infrastructurii UHF pusă la dispoziție de STS care s-a materializat, pentru inceput, prin 5 antene repetor în anumite puncte-cheie din zona submontană. Acestea permit acum o mai bună comunicare între cei cca 60 salvatori montani ai serviciului din cele 11 puncte de permanență din munte, dar și a relaționării cu celelalte structuri partenere ce își desfășoară activitatea în zona montană.
Diana Mitrache