Ș coala începe în parc, așa cum este cazul la Petroșani, sau la fiecare școală, grădiniță, ori liceu, în restul Văii Jiului.
Sunt 4 unități de învățământ neautorizate, dar acestea nu au putut primi girul inspectorilor sanitari, tocmai pentru că în aceste structuri au loc lucrări de reabilitare.
La Petroșani, școala începe în Parcul Central „Carol Schreter”, acolo unde toți copiii vor veni să audă primul clopoțel din acest an.
„Luni, la ora 10,00, vom începe noul an școlar în parc. Reluăm această tradiție, la Petroșani și vom marca, cu toți copiii de la grădiniță, la liceu, începerea noul an școlar”, spune Tiberiu Iacob Ridzi,
primarul municipiului Petroșani.
La Petroșani sunt și două unități școlare care vor fi închise, iar elevii relocați.
La fel ca și la Petrila, unde cei de la Școala I.D Sîrbu, vor merge în altă locație.
„Luni începe un an școlar și elevii de la Școala I.D Sîrbu vor face cursurile la Școala nr 6. Nu o să fie probleme cu transportul, pentru că școlile sunt apropiate. În viitorul apropiat, și celelalte școli vor intra în reabiliatre și vor deveni școli moderne”, a spus Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
La Lupeni, primarul Lucian Resmeriță spune că totul este gata pentru începerea școlii și stabilit un orar pentru fiecare în parte. De la 8,00 dimineața, până la 10,30, copiii vor ajunge în calsele lor și vor porni în noul an.
La Vulcan, școlile sunt gata, iar începerea unui nou an îi găsește luni, pregătiți. „Ultima vizită am avut-o vineri, la toate școlile și la liceu. Am verificat ultimele lucrări. Am decis ca, împreună cu toți directorii de unități școlare să pornească fiecare anul în școlile lor. Eu voi fi prezent la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul, începând cu ora 11,00, unde voi deschide anul școlar”, a spus Cristian Merișanu,
primarul municipiului Vulcan, care a adăugat și că la celelalte școli vor merge consilierii locali.
La Uricani, școlile sunt gata, zugrăvite și reabilitate și primarul dă startul la fiecare școală. „Avem festivități la fiecare unitate de învățământ, de la grădinițe, până la liceu și școli profesionale. Ca în fiecare an, și anul acesta sunt finalizate toate lucrările și doar la liceu mai este lucru la terenul de sport, iar aici mă refer la un proiect pe fonduri europene, însă acestea nu vor afecta bunul mers al orelor”, a adăugat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Inspectorii DSP au finalizat și ei verificările și spun că avem școli neautorizate. „Avem 4 unități școlare pentru care conducerea primăriilor trebuie să depună dosarul pentru autorizare. Sunt și 21 de unități școlare care sunt relocate în județul Hunedoara, pentru că se realizează reparații capitale”, a spus dr. Cecilia Birău, director DSP Hunedoara.
Diana Mitrache