Avem rezerve de huilă cât să exploatăm timp de 80 de ani de acum încolo. Sau cel puțin așa aveam la nivelul anului 2000. Dar e nevoie de tehnologii moderne de exploatare. Aceasta este concluzia la care au ajuns cei de la Universitatea din Petroșani, după ce Ministrul Energiei a cerut un studiu pentru asta.

Ministrul energiei a fost la Bruxelles pentru a cere continuarea exploatării de huilă și producerea energiei în bandă. Dar a cerut și un studiu celor din Valea Jiului, care să ateste cantitatea de cărbuni pe care o pot extrage. „Am găsit în Comisia Europeană un partener, un partener care vrea să ne sprijine și să ne susțină. Și am susținut acest principiu de bază: nu putem să scoate grupuri pe cărbune, fără să punem altceva în loc. De aici plecăm și nu ne lăsăm până nu vom negocia cu Comisia Europeană și cu toți partenerii, prelungirea termenelor”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Așa că Universitatea din Petroșani, împreună cu responsabilii din Complexul Energetic Valea Jiului au elaborat un studiu. Și spun acum că rezerve avem, dar e nevoie de tehnologie modernă, pentru a ajunge la ele. „Am trimis un răspuns, vis a vis de adresa venită de la Ministerul Energiei. Am arătat că există resurse, că mineritul poate continua, dar în niște parametrii de rentabilitate și că mineritul nu mai poate continua în sistemul de exploatare mecanizată, sau cu tehnologii noi, chiar și unele neconvenționale, unele pretabile, altele mai puțin pretabile în Valea Jiului”, susține prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Ministrul Sebastian Burduja spune că poartă discuții pentru continuarea exploatării cărbunilor, iar specialiștii spun ce resurse avem. „La nivel de exploatare, de acum 20 de ani, mai aveam vreo 80 de ani de exploatat în subteran. Nu sunt, în schimb, toate stratele foarte bune de exploatat. Ele sunt faliate, se rup, sunt condiții mai puțin prielnice, față de cum ar fi în Polonia sau în Germania. Tehnologii există. Singura problemă este a unor investiții și a utiliza metode moderne”, a conchis Rectorul Universității din Petroșani.

Diana Mitrache