Mii de tone de steril au fost depuse, pe lângă fiecare exploatare minieră din Valea Jiului, iar acum Universitatea din Petroșani face un studiu prin care va arăta ce substanțe minerale utile se găsesc aici și dacă merită să fie recuperate. Au sădit pomi și diverse plante, pe care le vor analiza în laboratoare, ca să vadă ce este în sol.
Aceste plante absorb minerale din sol și oferă astfel indicii relevante pentru cercetătorii de la Universitatea din Petroșani. Haldele de steril sunt acum analizate și ar putea fi exploatate, pe viitor. În sol sunt, cu siguranță, cărbuni, dar și alte metale rare.
„Plantele le folosim, în special, pentru ca să facem o serie mare de analize, să vedem, în seva acestor plante, ce substanțe minerale se regăsesc. Cercetările continuă și sunt într-un stadiu avansat de examinare. O parte dintre cercetări le facem la noi, o altă parte le facem în niște laboratoare mai dotate de la Politehnica București și la un institut de cercetare performant din capitală”, spune prof univ dr ing Mihai Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Cercetătorii mizează pe substanțe ce, la momentul extracției cărbunilor, au fost ignorate, sau care, de-a lungul anilor, s-au format în sol și care pot fi folosite ca să producă energie. „Vrem să vedem care e cantitatea ce ar putea exista. Apoi gândim rentabilitatea extracției lor din aceste halde. Dar în halde, mai există și cărbuni. Avem o discuție cu o firmă din București și vrem un parteneriat, ca, în amestec cu deșeuri menajere, să ardem, la care adăugăm cărbune din hale și producem energie și nu mai creăm acele gropi de deșeuri imense”, a mai precizat prof univ dr ing Mihai Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Cercetătorii cred că în halde ar putea fi cărbuni, titan, stibiu, poate metale rare, care ar fi rentabile, dar și fier.
Diana Mitrache