S tudenți din Guineea vor ajunge să învețe la Petroșani, în cadrul unui parteneriat care s-a semnat la noi. Vor fi specializați în minerit, țara din care vin ei fiind una ce are această industrie puternic dezvoltată. Acolo sunt exploatate reurse de aur și argint, ori alte metale rare, așa că au în plan inclusiv realizarea unor preparații, care să îi ajute să separe minereul.
O delegație din Guineea a venit deja la Petroșani și, cel mai probabil, primii studenți ajung aici anul viitor. Iar parteneriatul presupune schimbul reciproc de studenți și cadre didactice universitare, fiind deja cuprinși într-un proiect.
„Au venit aici să facem un acord de schimburi de studenți și cadre didactice, în special, din domeniul ingineriei miniere. Ei au în Guineea resurse și rezerve destul de mari. Le-au descoperit nu de mult timp și doresc, pe de o parte, să școlarizeze studenți de ai lor la noi și, câteodată, noi să mergem cu specialiștii de aici și să ținem cursuri acolo”, a precizat prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Așa că s-a găsit soluția unui parteneriat de tip Erasmus+.
Iar schimbul va fi reciproc și studenții de la inginerie minieră vor putea să meragă și ei acolo.
„Am ajuns la concluzia că, cel mai bun lucru este să facem un parteneriat de tip Erasmus cu o universitate din Guineea, ca mai apoi să s ematerializeze în burse pe care să le primească studenții lor. Ei vor veni aici și își vor desfășura, mai mulți ani chiar, studiile aici. Și astfel va fi posibiliă și mobilitatea studenților de la noi, la ei”, mai spune rectorul Universității de la Petroșani.
Proiectul va fi pus în practică imediat ce vin fondurile pentru Programul Erasmus. Acestea sunt prevăzute pentru luna martie a anului viitor, iar apoi se vor semna și protocoalele între țări.
Guineea are la acest moment, exploatări de minereuri neferoase și minereuri complexe. Iar parteneriatul ar putea presupune și înființarea unei uzine de praparare a zăcământului extras.
Diana Mitrache