Mai bine înveti din greselile altora, ca sã nu ajungi sã le trãiesti. Este un deziderat pe care reprezentantii Penitenciarului Bârcea Mare îl promoveazã acum în mediul tinerilor si, cu acest prilej, au venit sã ia parte într-un proiect la Universitatea din Petrosani.
Periodic, fac actiuni în urma cãrora vin cu duba  penitenciarului în diverse scoli si, în programul „O zi în penitenciar”, îi duc pe câtiva dintre elevi, sã stea o zi dupã gratii. Acolo trãiesc exact ce trãieste orice tânãr în prima zi de detentie si multi înteleg cã nu e deloc o glumã.
Este o metodã ce dã roade, iar în aceastã sãptãmânã, responsabilii din penitenciar au venit la Petrosani, unde s-au întâlnit cu studentii de la Asistentã Socialã. De ce? Pentru cã ei ar putea sã le devinã colegi, iar pe de altã parte, ca sã promoveze importanta constientizãrii unor riscuri la care se pot expune studentii, indiferent de mediul din care ei provin. „Exemplul este cea mai bunã metodã de  a constientiza ceva. Le dãm exemple. Le arãtãm cazuri în care, copii din familii foarte bune, copii foarte bine pregãtiti si chiar studenti, din neatentie, grandomanie, sau din cauza anturajului, ajung sã sãvârseascã, în principal, la început fapte minore. Mã refer la o sofare fãrã permis de conducere, sau sofare de la un chef un pic sub influenta bãuturilor alcoolice, o tigarã cu substante psihotrope si asa mai departe. La 18, 19 ani asta pare un lucru minor, chiar si la 16, 17 ani, dar când sunt prinsi, sunt condamnati. Si condamnarea nu doar cã se lasã cu executare pentru astfel de fapte, dar creazã si acel cazier judiciar, care te cam urmãreste toatã viata. Infractiunile informatice pot fi foarte usor de fãcut, sau cele bancare. O glumitã de genul hai sã vãd ce are pe mail, hai sã îti scot banii de pe card si de aici ajungem la pedepse foarte grave, iar viitorul este foarte  compromis”, a spus  subcomisar Florin Aurel Berar, împuternicit director al Penitenciarului Bârcea Mare.
Si ideea este cã acesti oameni, chiar dacã fac infractiuni, ei trebuie  reabilitati. În puscãrie îsi ispãsesc pedeapsa, dar apoi e nevoie de specialisti care sã îi îndrume.
„Sunt viitorii specialisti. Sunt asistenti social în formare si eu am convingerea cã îi va interesa pe viitor, pentru cã sigur, vor dori sã lucreze într-o asemenea institutie Am avut deja experiente cu studentii de la Universitatea din Hunedoara, acum la Universitatea din Petrosani si vedem cã sunt receptivi,  pentru cã e foarte important ca ei sã învete din greselile altora. Este cea mai eficientã metodã de învãtare, dar, din pãcate, nu este întotdeauna cea aleasã si de tineri”,  a precizat si comisar Anuta Burdusel, sef Serviciul Asistentã Psiho-socialã, Penitenciarul Deva.
Proiectul a fost gândit de cei de la Universitatea din Petrosani, iar ideea este una ce poate sã fie aplicatã în orice scoalã, în sãptãmâna  altfel, spre exemplu.
„Se realizeazã acum sesiunea de dezbateri cu o temã metaforic intitulatã Libertatea încãtusatã, pentru cã echipa de la penitenciar ne dezvãluie diverse ingrediente de interventie în cazul persoanelor cu risc infractional sau a persoanelor ce sunt deja încarcerate. Si, dincolo de acele gratii, speranta de libertate este foarte importantã. Deci, existã un alt univers ce este parte integrantã din al nostru, iar participantii la acest curs îl vor aprecia si vor vrea sã schimbe ceva în bine”, a explicat Felicia Andrioni, coordonatoarea proiectului de la  Universitatea din Petrosani.
Ideea este cã studentii de la Petrosani pot avea pregãtirea si priceperea de a lucra cu astfel de oameni si deprinderile cu acest mediu îi fac competitivi. „Pe de o parte, evenimentul de azi se încadreazã într-un proiect mare ROSE, care este destinat studentilor nostri care se pregãtesc pentru specializarea de asistenti social, una extrem de cãutatã în România. Este o întâlnire ineditã, deoarece noi ne familiarizãm si cu o categorie de cetãteni aparte, cei din penitenciare. Aflãm cum  gândesc ei, cum vãd activitatea lor de acolo si cea de dupã perioada de penitenciar. Aceste experiente li se  prezintã studentilor si noi vrem ca, pe viitor, sã mergem cu ei acolo si sã vadã exact ce e acolo”, a conchis si prof univ dr habil Sorin Mihai Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani. Nu o datã, oamenii din penitenciare au fost adusi în fata elevilor si a studentilor din zona noastrã. Ei le-au povestit cum au ajuns dupã gratii,  le-au explicat cum bravau si cât de grea le-a devenit viata dupã. Toate aceste metode dau rezultate si multi tineri renuntã la a mai fi de  neînduplecat, aflã ce li se poate întâmpla si vãd cum acei oameni, cândva fãrã oprelisti, sunt acum în situatia în care regretã acel minut nefast din viata lor.
Diana Mitrache