Abramburealã ministerialã. Deputatul Monica Iacob Ridzi a primit rãspuns la interpelarea adresatã ministrului Economiei, Daniel Chitoiu. În urmã cu mai bine de o lunã de zile, parlamentarul hunedorean a vrut sã afle care este pozitia lui Daniel Chitoiu cu privire la auditul întocmit de Curtea de Conturi a României la Compania Nationalã a Huilei.
Monica Iacob Ridzi a vrut sã stie ce implicatii are Ministerul Economiei în ceea ce priveste pretul la care este comercializatã huila. Rãspunsul primit de la Daniel Chitoiu este unul evaziv.
”În prezent, pretul huilei este stabilit în baza contractelor încheiate cu principalii beneficiari SC Electrocentrale Paroseni si SC Electrocentrale Deva, pe principiile pietei libere. Ministerul nu poate interveni în relatiile contractuale între cele douã unitãti comerciale”, se aratã în rãspunul oferit de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu deputatului hundeorean Monica Iacob Ridzi.
Acesta este rãspunsul oferit de reprezentantii MECMA deputatului Monica Iacob Ridzi. Reprezentantii mineritului din Valea Jiului considerã cã cei de la Ministerul Economiei au posibilitatea de a media negocierile dintre pãrtile implicate însã nu recurg la acest lucru din anumite considerente.
”Ministerul Economiei nu poate sã aibã o implicare directã pentru cã este o relatie comercialiã între douã societãti, chiar dacã acestea sunt cu capital de stat. Nu poate interveni într-o negociere directã între pãrti, în schimb are o atributie pe care nu o foloseste si anume sã le ofere celor de la Complexul Energetic Hunedoara un pret reglementat în bazã care la rândul sãu sã poatã sã asigure achizitia cãrbunelui la un pret mai mare. Nu fac acest lucru pentru cã se tem de o interpretare sub forma ajutorului de stat sub formã indirectã”, au declarat reprezentanti ai mineritului din Valea Jiului.
Mai mult decât atât, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, îi oferã deputatului rãspunsuri deja stiute. Este vorba de înfiintarea Complexului Energetic Hunedoara, dar si de Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.
”Grupul minelor viabile va constitui o nouã societate care va fuziona ulterior cu Complexul Energetic Hunedoara constituit din termocentralele Paroseni si Mintia. Pentru eficientizarea activitãtii de exploatare a resurselor de huilã, existã programe de investitii care urmeazã a fi puse în operã, în functie de posibilitatea asigurãrii surseloe de finantare. Sursele de finantare a programelor de investitii sunt alocatii bugetare sau surse proprii, asigurate în conformitate cu legislatia în domeniu. O altã sursã de finantare a investitiilor este atragerea de capital privat sau fonduri de investitii. Complexul Energetic Hunedoara va actiona cu sigurantã în sensul dezvoltãrii activitãtii investitionale atât în exploatarea huilei cât si în producerea produsului finit, energia electricã”, se mai aratã în rãspuns.
Ministerul Economiei are si o stragetie în ceea ce priveste Compania Nationalã a Huilei.
”Strategia Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri privind CNH este respectarea angajamentelor asumate de Guvernul României cu organismele internationale, Fondul Monetar, Banca Mondialã si Uniunea European prin scrisoarea de intentie, respectiv înfiintarea celor douã societãti comerciale si intrarea în lichidare voluntarã a companiei pentru stingerea arieratelor la bugetul consolidat”, îsi încheie ministrul Economiei, rãspunul cãtre deputatul Monica Iacob Ridzi.
Minele neviabile s-au ”rupt” de Compania Nationalã a Huilei în momentul în care a luat nastere Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. Din aceastã entitate fac parte unitãtile miniere din Petrila, Paroseni si Uricani.
Monika BACIU