Stațiunea montană Straja a dat startul sezonului de schi, fiind prima stațiune montană din România unde se pot practica sporturile de iarnă. Sute de schiori au venit la munte. Din toate colțurile țării au ajuns în Straja schiorii, care au deschis sezonul de iarnă.
”Straja este un brand pentru municipiul Lupeni. Turismul reprezintă un segment foarte important pentru Lupeni, și pentru bugetul municipiului Lupeni. Anul acesta, din păcate, pandemia de coronavirus a afectat și sectorul turistic, însă, odată cu inaugurarea sezonului de schi sperăm ca lucrurile să revină. Îi îndemn pe turiști să vină cu încredere în Straja, dar totodată fac un apel ferm către aceștia să respecte toate măsurile de distanțare socială care sunt impuse din cauza pandemiei de coronavirus”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni. În munte, stratul de zăpadă este unul consistent, tunurile de zăpadă funcționează la capacitate maximă.

“Au început pregătirile pentru sezonul de schi în Straja imediat cum temperatura a scăzut, iar tunurile de zăpadă au putut să înceapă să facă zăpadă artificială. Felicitări tuturor pentru implicare: Comexim R SRL Lupeni , Domeniului Schiabil Straja, echipei Salvamont Lupeni, iubitorilor de schi, tuturor investitorilor din Straja, Asociației Pro Straja, ISU si Jandarmeriei, tuturor celor care își desfășoară activitatea aici! Felicitări și mulțumiri tuturor celor care în permanență si cu deosebire în sezon dau viață stațiunii! Ne dorim și pentru asta ne vom uni forțele, vom colabora și împreună vom face tot posibilul să fie un sezon bun si frumos!”, mai spune Lucian Resmeriță.
Autoritățile locale din Lupeni i-au încurajat pe turiști să vină în Straja. În acest sens, pe data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, telegondola a funcționat gratuit. Pentru Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, Straja este una din priorități.Soare, zăpădă, distracție și PRUDENȚĂ sunt cuvintele cheie ale acestor zile din Straja. Administratorii domeniului schiabil le atrag atenția turiștilor să păstreze regulile de distanțare socială și să poarte  mască pentru a nu se  infecta cu noul coronavirus. Astfel, administratorii susțin că teleschiurile vor avea 3 coloane separate și distanțate pentru îmbarcarea la teleschi. Masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Măștile medicinale sunt cele acceptate deoarece oferă un grad mai mare de protecție. Pe de altă parte, jandarmii montani îi avertizează pe cei care doresc să urce la munte  să se echipeze corespunzător, iar atunci când pleacă pe trasee în drumeții să anunțe itinerariul. De altfel, peste tot în stațiune au fost amplasate indicatoare cu mesaje de prevenție.
De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să evite traseele dificile și fără semnal GSM pentru că orice căutare într-o astfel de zonă este dificilă. Potrivit datelor pe care le au jandarmii montani, la Straja stratul de zăpadă măsoară maxim 15 cm, și asta în zonele în care au fost pornite tunurile de zăpadă
Cosmin BACIU