Statiunea montanã Straja contribuie semnificativ la bugetul local al municipiului Lupeni. Astfel, autoritãtile locale, alãturi de cele judetene si reprezentantii operatorului de apã si canal din Valea Jiului si-au unit fortele pentru a realiza noi investitii în statiunea montanã.
Dupã ce în munte a fost introdusã reteaua de canalizare, a venit rândul ca structurile de cazare sã fie racordate si la reteaua de alimentare cu apã potabilã.
“La sfârsitul acestei luni în sedinta de Consiliu Judetean vom avea proiectul si indicatorii tehnico-economici pentru a putea realiza reteaua de apã potabilã în statiunea Straja si pentru a avea inclusiv sistemul de hidranti. Vom avea undeva la 20-25 de hidranti asa cum a considerat proiectantul si vom face în asa fel încât sã nu mai avem probleme în ceea ce îi priveste pe cei de la ISU. Existã foarte multe cabane care nu primesc autorizatie din aceastã cauzã. Sunt convins cã anul acesta vor începe lucrãrile la pompe, pentru cã avem cinci pompe în zona respectivã, care vor fi achizitionate atunci când vor fi aprobati indicatorii tehnico-economici dupã care urmeazã sã se facã în regie proprie aceastã lucrare. Se va trage apã din oras si pânã sus astfel încât fiecare cabanã sã beneficieze de apã potabilã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Încã mai este de lucru în Straja, însã edilii spun cã toate proiectele vor fi implementate.
“Ca si în multe alte locuri, si în statiunea Straja mai este foarte mult de lucru dar vom face în asa fel încât sã le putem face. Avem nevoie de parcare în partea de jos si de sus, avem un proiect împreunã cu Consiliul Judetean si sperãm sã reusim sã  realizãm o micã parte din acest proiect mare pe care îl avem noi. Lucrurile  trebuie sã meargã înainte si în fiecare an trebuie sã se vadã ceva în municipiul Lupeni. Avem în gând si o parcare supraetajatã dar pentru moment ne  multumim cu asfalt în partea de jos, parcarea pentru care noi avem indicatorii tehnico-economici are undeva la un hectar care înseamnã undeva la 50 de miliarde de lei. Aici ne dorim sã facem un parteneriat cu Consiliul Judetean si poate chiar la sfârsitul acestei luni vom avea proiectul pe ordinea de zi. Nu cred cã vor avea bani suficienti pentru a finanta integral proiectul dar poate asa încet vom rezolva aceastã problemã majorã pentru statiunea Straja”, a mai spus sursa citatã.
Statiunea Straja va avea apã potabilã de la Valea de Pesti, spun reprezentantii Apa Serv Valea Jiului SA. Statiunea Straja este localizatã în judetul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Muntilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacantã, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. Straja a fost declaratã statiune turisticã localã în anul 2002. Straja este o statiune all-season, aici având loc tabere în timpul verii, iar în timpul iernii distractia pe cele 12 pârtii de schi este garantatã.
Cosmin BACIU