Turismul din Straja se dovedeste a fi o alternativã la minerit. Dincolo de industria extractivã, turismul este cel care contribuie la bunãstarea bugetului local al municipiului Lupeni. Parteneriatul public- privat, coroborat cu investitiile demarate de autoritãtile locale îsi pun o amprentã pozitivã asupra destinatiei turistice. Straja devine polul dezvoltãrii.
Statiunea montanã Straja din Lupeni a devenit un punct de atractie turisticã si în sezonul de varã. De Ziua Copilului, respectiv în perioada 01-03.06.2018, statiunea Straja a gãzduit peste 5000 de turisti veniti sã se bucure de peisajul minunat si atractiile turistice din statiune. Autoritãtile locale au fãcut bilantul si rezultã cã, în zilele de 2 si 3 iunie, un 4930 de turisti au urcat în statiune cu telegondola. Un plus l-a constituit faptul cã pe data de 1 iunie, nu s-a perceput taxã pentru utilizarea telegondolei.
“Mã bucur enorm când vãd oamenii cã urcã la munte. Pentru noi, ca reprezentanti ai administratiei locale este foarte important sã dezvoltãm statiunea si pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercãm prin toate cãile legale sã promovãm statiunea pentru a atrage turisti. Un plus este si faptul cã în Straja functioneazã asociatia cabanierilor, dar si ONG-urile care au înteles cã prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstreazã faptul cã, la Lupeni, parteneriatul public-privat functioneazã. Este un câstig faptul cã în câteva zile, de varã, Straja a avut peste 5000 de turisti. Asta înseamnã cã ne îndreptãm în directia potrivitã în ceea ce înseamnã Straja si în sezonul cald”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În plus, statiunea montanã Straja este o sursã de venit pentru sute de familii din Lupeni.
”Aproape fiecare week-end pe care îl avem ocupat. Începând din iulie si pânã la sfârsitul lui august sfârsiturile de sãptãmânã vor fi pline de diferite competitii. Vom avea biciclism, vom avea motociclism la nivel înalt, unde vor veni în jur de 1000 de cetãteni strãini. Statiunea Straja poate reprezenta un pilon important în dezvoltarea comunitãtii noastre. Aici sunt 250 de cabane si, practic, de banii pe care îi lasã aici turistii beneficiazã 250 de familii. De asemenea, în jur de 400 de oameni care sunt angajati de proprietarii de cabane si, pe lângã acestia, mai avem alti multi oameni care trãiesc de pe urma statiunii, cum sunt cei care vând pâine, carne, diferite materiale de constructii”, a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeritã.
Tocmai pe fondul interesului crescut, autoritãtile locale cautã modalitãti de atragere a cât mai multor turisti în Straja prin diverse programe derulate inclusiv în parteneriat.
Activitãtile din Straja nu se opresc aici. Abia de sãptãmâna viitoare, în statiune vor debuta taberele destinate copiilor. În plus, în lunile urmãtoare, Strajã va fi acaparatã de motociclisti, dar si de iubitorii longboard-ului.
Monika BACIU