„Într-o dupã-amiazã, când se lãsa bezna, un tip din Orãstie, nu ascultã de povete, porneste în jos. Întunericul îl scoate din drumul care-l ducea spre oras, ajunge în albia pârâului Brãtia si este gãsit zâmbind. Dar era zâmbetul cadavrului. Asta este moartea albã. Toti zâmbesc, când trec pe lumea cealaltã”, a povestit, Gabriel Gabor, primul salvamontist din Straja.
Este povestea oarecum oribilã a motivului pentru care, la Strajã, s-au pus bazele în 1983, a echipei Salvamont. Sunt 35 de ani de ani de atunci si unul dintre cei mai vechi membri ai echipei ne-a spus cum s-a gãsit de cuviintã sã ia fiintã o echipã care sã îi îndrume pe cei din munti. Lumea începuse sã vinã la Straja, atunci s-a pus în functiune primul telescaun si, de-a lungul anilor, cei care au salvat de aici vieti, îsi amintesc toate povestile locului.
„În cei 35 de ani de activitate, am avut un numãr de voluntari de peste 80, am intervenit în peste 15.000 de actiuni de salvare, evacuare, atât în Retezatul Central, cât si la Strajã. Este mult, pentru cã pânã prin 2005, serviciul avea o zonã arondatã ce depãsea 54.000 de hectare. Sunt câteva cazuri mai deosebite si îmi amintesc de o situatie, ce s-a produs dupã ce un bãrbat a fost fulgerat în zona centralã a Retezatului si salvatorii s-au luptat cu el pentru a-l stabiliza, apoi pentru a-l coborî de la peste 2.000 de metri altitudine, pânã la 1.000, ca sã fie preluat de un echipaj ”, îsi aminteste si George Resiga, Seful actual si coordonatorul echipei Salvamont Straja.
Peste munti, echipele de la noi, colaboreazã cu cele din Gorj si seful salvamontistilor din România a venit la galã celor din Strajã, pentru a le multumi pentru colaborare.
„Cei 35 de ani sunt aproape 75% din ce înseamnã salvamont, oficial în România, pentru cã la anul avem 50 de ani de activitate oficialã, sub numele de Salvamont România si 115 ani  de salvare montanã în România. Avem actiuni comune, este o zonã comunã de activitate si de multe ori lucrãm împreunã, facem actiuni de pregãtire împreunã, facem actiuni de omogenizare a salvatorilor, Sper sã continuãm foarte bine aceastã colaborare”, a adãugat si Sabin Cornoiu, sef Salvamont România, coordonator al echipei Salvamont din Gorj.
Straja este cea de a 3-a statiune de munte din România, iar la acest moment aniversar, la galã organizatã de salvatorii de vieti, senatorul Cristian Resmeritã le-a urât sã fie mereu la datorie, dar fãrã sã fie nevoiti sã intervinã, cã asa e cel mai bine.
„Este un moment festiv.  Nu pot decât sã spun cã este un moment extraordinar pentru noi, ca si comunitate, iar eu doresc sã le urez la multi ani, sã le dea Dumnezeu sãnãtate. Si, dacã ar fi dupã mine, îmi doresc sã aibã cât mai putin de lucru”, a conchis Cristian Resmeritã, senatorul care locuieste în Lupeni.
Salvamontisti din toate timpurile, din Hunedoara si Gorj s-au întâlnit într-un spectacol de galã la Lupeni, iar cei 35 de ani au fost depãnati în amintiri plãcute, fiecare fiind mândru cã face parte din aceastã breaslã.
Diana Mitrache