”Ceea ce erau învãtãtorul si preotul în satul românesc traditional, trebuie sã fim noi, alesii, la nivelul întregii Românii” – Adrian Pãunescu, la Tebea 2008.
„De ce nu ne ‘fortati’ sã fim mai buni?” – Sergiu Gabriel, elev Colegiul Carmen Sylva Petrosani.
Ambasadorul pentru Europa de Est al Vital Voices Global Partnership, deputatul PSD Ana Birchall, a anuntat în cadrul întâlnirii cu tema “Protejati Familia! Stopati Violenta!”, organizatã de OF PSD Petrosani, începerea demersurilor pentru înfiintarea Agentiei Europene pentru Protectia Copiilor, Inovare si Incluziune Socialã în România. Din grupul de coagulare a acestei organizatii se aflã si deputatii din judetul nostru Cristian Resmeritã si Natalia Intotero. La dezbaterea pe tema stopãrii violentei au participat femei din întreaga Vale a Jiului, dar si profesori, educatori, doctori, politisti, elevi de liceu, care au avut ce spune si ce propune.
Zicãtorile neaose cu ”bãtaia e ruptã din Rai”, un dezastru
Dacã Ana Birchall a dus subiectul în zona europeanã, în sensul consolidãrii pozitiei noastre ca români si tarã, a cresterii pretentiilor de a le fi ascultatã vocea si recunoscutã pozitia, cei din Valea Jiului au fost de pãrere cã aceastã consolidare prin reducerea considerabilã a violentei – fizice, de limbaj, de atitudine, finaciarã, emotionalã etc. – trebuie sã plece de la cei 7 ani de acasã si sã continue cu educatia din scoalã, de la serviciu si din societate etc. S-au adus în discutie cazuri concrete, dar si zicãtorile nostre neaose, care nu întotdeauna ne fac cinste si care încurajau violenta în familie si asupra copilului, mai precis gãseau motive pentru a nu fi înfieratã, precum ”bãtaia e ruptã din Rai” sau ”unde dã mama, creste carnea”…
Dezbaterea a vrut sã ocoleascã politica, dar acest lucru nu s-a putut pentru cã politicul face politici educationale la nivel de tãri, în întreaga lume, nu doar în România.
Menirea dascãlului subminatã de politic
Degetul pe ranã a fost pus de profesorul, Robert Hummel, director adjunct la scoala nr. 4 Petrosani care a vorbit despre faptul cã pãrintele nu mai face echipã cu profesorul pentru a educa tinerii, dupã ce alt cadru didactic a subliniat cã pãrintii au devenit agresivi cu dascãlii când copilul face o boacãnã, precizându-se cã scoala trebuie sã fie o institutie si de formare a tinerilor si nu doar de informare, de demnitate si respect, de pretuire a adevãratelor valori, dar toate acestea pe relatie strânsã pãrinte-scoalã. Hummel a subliniat cã proliferarea violentei, chiar în scoli, se datoreazã si faptului cã profesorilor si educatorilor le-au fost sistematic subminate autoritatea, demnitatea si deci menirea lor de a pregãti Oameni, prin umiliri si denigrãri de cãtre guvernele ce s-au perindat si politicile lor educationale. Deci politica e-n toate…
Comunismul bulverseazã elevul
Un elev, Sergiu Gabriel, în clasa a IX-a, la Liceul Carmen Sylva si memru activ la Clubul Copiilor Petrosani, sub îndrumarea Mihaelei Stefania Cioc, a avut un discurs ce pãrea a unui matur care a studiat problemele din scoli pe relatia profesor-pãrinte-copil. ”Nu este firesc sã mi se spunã mie, elev în clasa a IX-a, sã fiu atent pentru cã cei din clasele mari pot fi agresivi. Adicã tot eu sã fiu atent? Ce sã fac?”. Acesta a arãtat cã nu este permis ca un profesor, la rândul sãu sã fie criticat, agresat verbal de elevi si pãrinti, si invers, punând o întrebare audientei, în special parlamentarilor prezenti: de ce nu ne fortati sã fim mai buni?, fãcând referire la legile ce pot fi initiate în sensul acesta. A mai vorbit de faptul cã tinerii au nevoie de modele, dând un exemplu de derutã în rândul tinerilor, derutã insuflatã de societate – cum e cu comunismul si democratia. ”Ce sã mai întelegem noi atunci când ni se spune, în anumite situatii, cã era mai bine pe vremea comunismului, cã avea avantajele si dezavantajele lui?” – a întrebat Sergiu Gabriel. Acolo, în acea salã, nimeni nu i-a rãspuns… A fost prezentat si un scurt-metraj realizat de elevii Clubului Copiilor Petrosani, al cãrui mesaj era transmis, în special, adultilor. Ar trebui vãzut de acestia, pentru cã i-ar fi fãcut sã se rusineze – în sensul bun – si i-ar fi pus pe gânduri.
Violenta din spital…
Medicul Daniela Popa si presedinta femeilor social-democrate din Petrila, Ana Maria Jacotã, care lucreazã în sistemul spitalicesc, au ridicat problema altui gen de violentã, cea din spitale. Acestea au invocat necesitatea unui act normativ care sã fie integrat în regulament intern pentru ca genul acesta de violentã sã fie diminuat. Dar s-a ajuns la sursa viloentei, acolo unde poate fi stopatã dezvoltarea ei: la cei 7 ani de acasã si la educatie. În rest, discutiile au balansat între România pe relatie cu Europa pe aceastã temã, pe demnitatea nationalã care trebuie recâstigatã ”afarã” si problemele violentei din teritoriu, începând din familie, scoalã, institutii si de pe stadã…
Domnu Trandafir, preotul si Adrian Pãunescu
O concluzie s-a desprins totusi: Domnu Trandafir trebuie reînviat si vorba lui Sadoveanu „…Domnu nostru nu ne-a învãtat niciodatã din pricina cã se temea de cei mari… „Dar avem nevoie si de Preotul satului care veghea la derapajele morale ale comunitãtii.
Adrian Pãunescu, la mormântul lui Avrãmut, de la Tebea, în septembrie 2008 si-a încheiat remarcabilul discurs, cam la fel: ”Ceea ce erau învãtãtorul si preotul în satul românesc traditional, trebuie sã fim noi, alesii, la nivelul întregii Românii”.
––
”Vã vãd pe toti mai buni si mai umani,
Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dã-mi, Doamne, viatã, încã niste ani
Si tãrii mele minima dreptate”
– Adrian Pãunescu, 31 octombrie 2010.
––
Ileana Firtulescu