Aproape 500.000 de tone de huilã au intrat, doar pe baza ultimului contract, în silozurile Complexului Energetic Hunedoara. Un contract perfectat de fosta conducere, dar care avea clauze atât de ferme, încât nu a putut fi denuntat. Iar între timp, minerii din Valea Jiului sunt obligati sã intre în concediu timp de patru zile, pentru cã nu mai este nevoie de cãrbunele extras de ei.
Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache a recunoscut cã importurile de huilã fac obiectul unei investigatii guvernamentale, dar a subliniat cã întreaga cantitate care a ajuns în silozurile de la Mintia este contractatã de fosta conducere a unitãtii economice. „Acest control a început. S-au ridicat documente de cãtre Corpul de Control al Primului Ministru. Acum, Directia Generalã Mari Contribuabili a Finantelor are o echipã. Si astãzi (n.r. vineri) au rãmas la Deva, colecteazã toate datele, toate informatiile, s-au luat si probe de cãrbune aflat în toc. Dupã ce vor finaliza de colectat toate datele, probabil vor lua informatii de la partea maghiarã (n.r. de unde este firma care a livrat huila) legate de transport, care nu erau în sarcina Complexului, ci a furnizorului”, a declarat Andronache.
De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã a dat asigurãri cã rezultatele verificãrii vor fi fãcute publice, mai ales cã existã informatii cã, în cazul unor importuri de cãrbune, s-ar fi lucrat pe comisioane generoase. În depozitele CEH au ajuns, numai pe baza ultimului contract, 460.000 de tone de cãrbune energetic, un contract încheiat când în stoc mai erau circa 200.000 de tone, o cantitate mai mult decât suficientã. Iar acum, cu silozurile arhi – pline, conducerea CEH s-a vãzut nevoitã sã reducã drastic cantitatea de cãrbune adus de la minele din valea Jiului, asa încât angajatii unitãtilor viabile vor sta acasã timp de 4 zile, la finele acestei luni, pentru cã deocamdatã nu mai este nevoie de atâta huilã energeticã pe piatã. Practic, comanda pentru iunie este de doar 80.000 de tone, fatã de 120.000 de tone cât era solicitarea medie lunarã.
Nu se mai fac importuri
Pe de altã parte, ministrul Constantin Nitã a subliniat cã România nu va mai face importuri de cãrbune decât dacã minele din Valea Jiului nu vor face fatã solicitãrilor celor douã termocentrale beneficiare. „Nu se va mai face import de cãrbune decât dacã presupunem cã minele din aici nu vor putea asigura cantitatea necesarã si la un pret competitiv. Pentru cã, dacã vom merge pe preturi foarte mari, atunci, nu vã supãrati, nu vor putea sã rãmânã în piatã. Dacã urmãriti ceea ce se întâmplã pe piata energiei, vedeti cã preturile au scãzut, ceea ce determinã ca toti jucãtorii din piatã sã ia mãsuri pentru încadrare în preturi, prin retehnologizare”, a afirmat ministrul
delegat pentru Energie. El a mentionat însã interesul existent al ministerului pe care îl conduce pentru investitii în retehnologizarea capacitãtilor de productie si în
programele de mediu, astfel încât rezultanta acestora sã fie încadrarea în preturi competitive pe piata de energie.
Carmen Cosman