1. p r e a m b u l

Mostenirea epocii industriale din Romania, element ce ne uneste de Europa spre care tindem, este de multe ori ignorata sau chiar stearsa in numele resursei de teren, a fierului vechi sau a speculei imobiliare. Situl industrial de la Petrila are o valoare incontestabila in contextul patrimoniul industrial national al Romaniei, supranumit datorita complexitatii sale „Academia Mineritului Romanesc”. Ansamblul Minier Petrila se remarca prin unicitatea sa drept „lectie de arheologie industriala” prin obiectivele sale componente, fiind unul dintre ultimele ansambluri din zona care pastreaza o parte din fiecare etapa a evolutiei sale. Pentru calitatile lor arhitecturale si tehnice, precum si valoarea istorica si memoriala, o serie de cladiri (descrise mai jos, in paragraful 4) au fost trecute pe lista patrimoniului industrial in 2014, insa, in ciuda acestui fapt, datorita lipsei de viziune dar si a intereselor economice ascunse, se afla in pericol de demolare.

Ceea ce ne dorim este ca in contextul unei inchideri si demolari partiale iminente, sa pastram pentru posteritate cateva mostre industriale din etapele importante.

2. s i t u a t i a  d e m o l a r i i  2 0 1 6

Cu o zi inainte de Ziua Mortilor („Luminatia”), pe 31 octombrie 2015, se va opri activitatea de extractie de huila de la Mina Petrila, urmand ca pana la finele lui 2016, toate cladirile din incinta E.M. Petrila sa fie demolate, iar suprafata lor acoperita cu un strat de vegetatie („loc cu verdeata din care va disparea intristarea si durerea”). Este o soarta la  care sunt condamnate toate minele din Valea Jiului, unele mai devreme decat altele. Lipsa de viziune privind viitorul Vaii Jiului si al Petrilei din partea autoritatilor centrale si locale si a societatilor exploatatoare de carbune va duce la stergerea istoriei si identitatii locale, va contribui la sentimentul de deznadejde, lipsa de putere si dezradacinare a locuitorilor din zona si va contribui definitiv la depopularea si declinul economic si mai accentuat al Vaii.

3. v a l o a r e a  p a t r i m o n i a l a- mai multe detalii studiu istoric

Exploatarea Miniera Petrila (E.M. Petrila), de pe Valea Jiului din judetul Hunedoara, este un ansamblu valoros din punct de vedere patrimonial, social si economic pentru intreaga zona, dar si pentru intreaga tara, care se afla astazi in pericolul de a disparea. Dezvoltarea economica a Romaniei, modernizarea, urbanizarea si industrializarea nu ar fi avut loc fara aceasta mina de carbune. Ansamblul extractiei miniere de la Petrila este marturie a celor mai importante etape de constructie, reflectand traseul evolutiei industriale de la dezvoltarile moderate de dupa 1850, pana la hiper-industrializarea socialista. La Petrila este consemnat primul perimetru minier din Valea Jiului: 1858, la 30 decembrie: Concesiunea Maximilian.

4. c l a d i r i l e  c l a s a t e

In 2012, Societatea Culturala „Conditia Romana”, impreuna cu Asociatia Plusminus, Asociatia Studentilor si Doctoranzilor Romani in Franta, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Facultatea de Arhitectura Cluj si Asociatia de Arheologie Industriala, sprijiniti de Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Ambasada Republicii Federale Germania, Bucuresti, a initiat o serie de demersuri care sa ofere o alternativa demolarii, angrenand comunitatea si institutiile locale, precum si studenti arhitecti de la toate facultatile de arhitectura din tara si arhitecti din Romania, Franta si Germania. In urma studiilor facute impreuna cu Asociatia de Arheologie Industriala, Primaria Petrila a solicitat, in octombrie 2014  in baza legii 422/2001, declansarea procedurii de clasare pentru  Ansamblul Mina Petrila, str. Minei Nr. 1, Petrila si cladirile urmatoare, apartinand ansamblului vezi mai multe:

–       ATELIERELE MECANICE, datand din 1879

–       CLADIREA COMPRESOARELOR si TERMOCENTRALA CU COSUL DE FUM (1879, 1912)

–       PUTUL DEAK (1868)

–       PUTUL CU SCHIP (1987)

–       PUTUL CENTRU (TURNUL SI HALA), din 1938

–       PREPARATIA VECHE (cu spalatoria de carbune), 1931

Cladirile alese spre clasare sunt remarcabile pentru fiecare etapa a dezvoltarii ansamblului minier, de la deschiderea exploatarii pana in zilele noastre, trecand prin toate etapele tehnologice: de la galeria orizontala a Putului Deak, trecand pe la Putul Centru, relevant pentru tehnologia avansata a epocii sale si ajungand la Putul Nou cu Schip, silueta tipica tehnologiei moderne de extractie.Pe langa valoarea arhitecturala a fiecarui obiectiv propus spre clasare in parte, coerenta profilului minei, devenita un reper in Valea Jiului si o identitate pentru orasul Petrila, este data de intreg ansamblul la a carui compozitie contribuie fiecare element in parte. fise si foto link EMP Punct de vedere D.J.C. Hunedoara: proiectul a fost prezentat si in Comisia Zonala a monumentelor istorice de la Timisoara cu nr.12 din data de 06.11.2014, unde a obtinut avizul favorabil (Nr.31 din 14.01.2015). S-au propus aprobarea si avizarea favorabila a documentatiei de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Aceasta a aprobat clasarea fara nicio obiectie, atat in sectiunea de evidenta, cat si in sedinta plenului  urmand sa fie emis Ordinul de Ministru.

5. c o n c l u z i i

Conservarea si transformarea unor parti ale ansamblului de patrimoniu industrial creeaza o ocazie unica de reconciliere cu diferitele etape din istoria zbuciumata a acestui loc, care urca pana in perioada contemporana. Mina Petrila, cea mai veche din Vale, reprezinta geneza exploatarii miniere in aceasta zona. Este singura care pastreaza elemente din toate etapele importante de dezvoltare a industriei, inca de la primele semne de industrializare si reprezinta o reflectie limpede a istoricului ansamblului minier. In contextul in care Europa organizeaza „drumurile culturale ale patrimoniului industrial”, Romania are ocazia unica sa salveze MOSTRE ale unui ansamblu relevant pentru memoria mineritului.

 

Semnatura ta poate ajuta la oprirea demolarii cladirilor de patrimoniu din E.M. Petrila. SEMNEAZA AICI

despre alternative la demolare – aici